NavMenu

Država ulazi u vlasničku strukturu Montenegroberze

Izvor: eKapija Petak, 26.05.2023. 11:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / PIX1861)Ilustracija
Vlada Crne Gore razmatra mogućnost kupovine udjela u Montenegroberzi, što bi, kako je saopšteno, doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu.

Naime, Vlada je usvojila Informaciju o važnosti učestvovanja države Crne Gore na tržištu kapitala. Informacijom je istaknuta važnost da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na tržištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija.

- Podsjećamo da je vlasnička struktura Montenegroberze takva da udio od preko 50% imaju investiciona društva čiji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u Montenegroberzi po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine - saopšteno je iz Vlade.

Ističe se i da je prilikom osnivanja Berze, država bila među prvim akcionarima.

Akcionarska struktura Montenegroberze

Akcionari ID-OIF Atlas Mont" sa 33,55%, ID CG Broker-diler sa 17,26% i Atlas Grupa sa 6,17% učestvuju u vlasničkoj strukturi Berze, što u sumi čini ukupan vlasnički udio od 57,55% onih lica koja trenutno ne mogu ostvarivati prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u Montenegroberzi (npr. onemogućeno je raspolaganje akcijama i glasanje na skupštini akcionara), po osnovu odluke Suda o blokadi imovine, a do okončanja sudskih postupaka koji se odnose na Atlas grupu i lica povezana sa istom.

Akcionar Atlas banka u stečaju Podgorica sa 5,79% vlasništva, za razliku od gore navedenih akcionara, ima mogućnost da aktivno participira na skupštinama akcionara Montenegroberze i da raspolaže sa akcijama (npr. omogućena je potencijalna prodaja istih).

Na osnovu gore navedenog, potpunu kontrolu nad Montenegroberzom trenutno ostvaruju manjinski akcionari (CKB banka i Prva banka) zajedno sa najvećim manjinskim akcionarom, Borsa Istanbul iz Turske, na način da je predsjednik Borda direktora predstavnik CKB banke (4,88%), dok su preostala tri člana predstavnici Borsa Istanbul (24,43%), a četvrti član predstavnik Prve banke AD (3,73%), naveli su iz Vlade.

- S obzirom da je u poslednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija države da u budućnosti uzme još veće učešće na tržištu kapitala, za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberzai CKDD) koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg l sigurnijeg ambijenta za investiranje. Sigurnost investiranja nije obezbijeđena, upravo iz razloga što upravljanje Monetengroberzom vrše manjinski akcionari, od kojih je najveći iz inostranstva-pojašnjeno je iz Vlade.

Zbog navedenog, kako ističu, nameće se kao logičan zaključak da država uđe u vlasničku strukturu Montenegroberze u što većem procentu, što bi samo po sebi automatski dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala.


- Imajući u vidu da stečajni postupak nad Atlas bankom u stečaju Podgorica podrazumijeva tržišnu valorizaciju stečajne mase u pravcu maksimizacije interesa stečajnih povjerilaca (od kojih je najveći Fond za zaštitu depozita - država) to je za očekivati da sama država, zbog gore navedenog interesa, otkupi akcije Atlas banke u Montenegroberzi. Pored navedenog država ima i ekonomski interes za otkup pomenutih akcija, jer trenutna kapitalizacija Montenegroberze iznosi 2.011.011,00 eura (1 akcija = 600,00 eura) dok je ukupna aktiva (imovina Montenegroberze) po bilansima na 30.09.2022 godine 2.532.003,00 eura , od čega samo na stavku gotovina otpada cca 1,5 mil. eura- pojašnjeno je iz Vlade.

Ukoliko bi država preuzela pomenuti paket akcija (197 akcija x 600,00 eura) ukupno bi platila 118.200 eura, što bi joj sa 5,79% vlasništva omogućilo pravo na sazivanje Skupštine akcionara i predlaganje jednog člana Odbora direktora.

- Na ovaj način država bi imala aktivnu poziciju u odlučivanju o svim bitnim pitanjima daljeg razvoja tržišta kapitala. Ministarstvo finansija, u saradnji sa partnerima kao što su Komisija za tržište kapitala i Montenegroberza" AD Podgorica, može doprinijeti vraćanju povjerenja u tržište kapitala, kao i većoj sigurnosti prilikom ulaganja svakog od učesnika na tržištu- dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.