NavMenu

Otvorena prva MICEB konferencija - Budućnost Crne Gore leži u zelenoj ekonomiji

Izvor: Media Biro Petak, 26.05.2023. 06:34
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Crna Gora želi da se brendira kao zelena destinacija i upravo u zelenoj ekonomiji leži budućnost Crne Gore, poručio je predsjendik Vlade Dritan Abazović na otvaranju prve MICEB konferencije u Budvi.

On je poručio da Vlada dijeli istu viziju ekološke, zelene ekonomije u Crnoj Gori kakvu promoviše i ova manifestacija.

- Crna Gora želi da se brendira kao zelena destinacija što znači da ćemo u narednom periodu morati mnogo više da ulažemo u zelenu ekonomiju. Ako postoji zemlja koja bi mogla biti pilot za neke zelene projekte onda je to naša država zbog svojih karakteristika jer se sistem lakše mijenja nego u nekim ogromnim državama. Moramo znati da u ovome leži naša budućnost, svi biznisi trebaju da imaju zelenu komponentu. Cilj je da preko Vlade, Univerziteta, i drugih organizacija objasnimo da treba da damo podsticaj velikom mozaiku zelene tranzicije u Crnoj Gori - kazao je Abazović

Prvu MICEB konferenciju (Montenegrin International Conference on Economics & Business) na temu "Održivi razvoj - tranzicija ka zelenoj ekonomiji" organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore.

Konferencija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, okupila je renomirane naučnike i istraživače, predstavnike međunarodne poslovne zajednice kao i kreatore ekonomskih politika. Više od 170 (ko)autora iz 15 zemalja prijavilo je radove za učešće.

Kao glavni organizator ove konferencije, dekan Ekonomskog fakulteta Mijat Jocović je istakao da je ponosan što će se upravo na ovakav način obilježiti Dan Ekonomskog fakulteta.

- Od samog osnivanja 1960. Ekonomski fakultet promoviše ideju da fakultet nije samo zgrada, učionica, biblioteka i nastavni program. Kroz zajednički napor profesora, saradnika i studenata u prethodne 63 godine zajedno smo stvorili okruženje koje podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i cjeloživotno učenje - kazao je Jocović.

Kao dokaz da se tradicija kreiranja izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu nastavila, naveo je značajne aktivnosti koje su uspostavili ove godine. Akreditovan je prvi akademski program na engleskom jeziku, ulagalo se u bolju stručnu praksu za studente, uspostavljena je akademija mekih vještina, osnovan je Poslovni savjet…

Takođe, istakao je izuzetnu aktuelnost i važnost teme o zelenoj ekonomiji o kojoj se raspravljalo na prvoj MICEB konferenciji.

- Misija konferencije je da pokrene akademsku i stručnu debatu o najvažnijim temama iz oblasti održivog razvoja u cilju stvaranja optimalnog ambijenta za primjenu koncepta zelene ekonomije. Mi smo na na ovoj konferenciji okupili renomirane, međunarodne predstavnike stručne zajednice, akademije, kreatore politike, biznise koji imaju namjeru da ulažu u zelenu ekonomiju. Mislim da će kreatori politika dobiti odgovor kako nauka smatra da ekonomija u Crnoj Gori treba da se razvija - istakao je dekan.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, istakla je važnost ovakvih i sličnih manifestacija.

- Evropa se danas sreće sa mnogim izazovima. Primorani smo da biramo kratkotrajna rješenja, suočeni smo sa situacijama zbog kojih moramo da žrtvujemo ciljeve propisane Pariskim sporazumom. Moramo ostani na putu dekarbonizacije izvora energije. Čak i kada se susrećemo sa krizom energenata, EU se zalaže da se u Crnoj Gori izvori energije zamijene onim održivijima. Ovo što radimo danas će odrediti budućnost naše djece. Hajde da zajedno dekarbonizujemo naš kontinetn. Naš moto je: Zeleno za život, zeleno za rast, zeleno za EU - podvukla je Popa.

Upravo zbog toga je značajno što su respektabilni govornici na ovoj konferenciji poslali poruke koje mogu imati uticaj na kreatore politika. Prvo predavanje je održao uspješni slovenački privrednik Janez Škrabec.

- Klimatske promjene koje su nesumnjivo produk beskurpuloznog ljudskog upravljanja prirodnim resursima su najveća prijetnja za čovječanstvo. Smanjenjem emisjem ugljen-dioksida i drugih gasova može da se smanji globalno zagrijavanje. Sada shvatam neophodnost zelene transformacije, pa sam sebi često počeo da postavljam pitanje: Kako mogu da doprinesem napretku društva kao osviješćen, društveno odogorvoran pojedinac? Kao preduzetnik počeo sam da se fokusiram na oblasti bezbjednih, ekološko-zelenih tehnologija, počeo sam da težim proizvodnji koja ostavlja najmanji ugljenički otisak i koja je održiva - kazao je Škrabec.

Na plenarnoj sesiji o prednostima, izazovima i rizicima tranzicije ka zelenoj ekonomiji, koja je na programu bila iste večeri, govorili su i Roy Thurik, profesor emeritus sa Erasmus School of Economics u Roterdamu, Megan Bowman, profesorica sa King’s College London, Nikola Rovčanin, izvršni direktor u Elektroprivredi Crne Gore, Jaromir Peklo, partner u kompaniji Chayton Capital i Remon Zakaria, izvršni direktor EBRD Montenegro.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.