NavMenu

Turska niskotarifna avio-kompanija Pegasus ulazi na crnogorske tržište

Izvor: eKapija Petak, 26.05.2023. 06:00
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Olga Pro)
Vodeća turska niskotarifna avio-kompanija Pegasus zainteresovana je za ulazak na crnogorsko tržište, saopšteno je iz Ministartsva kapitalnih investicija.

Kako je navedeno, na ovaj način otvaraju se nove linije i povećava avio-dostupnost Crne Gore, što će uticati na povećanje broja turista sa mnogih destinacija koje su do sada slabo bile povezane sa crnogorskim vazdušnim lukama.

Kako je saopšteno, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se sa ambasadorom Turske, Barišom Kalkavanom, kako bi razgovarali o daljim, konkretnim koracima, koji znače snažnije saobraćajne veze između dvije države.

Ibrahimović je istakao da Crnu Goru i Tursku karakterišu prijateljski odnosi uz obostranu spremnost za kontinuirano produbljivanje bilateralne saradnje.

- Crna Gora je prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i u tom smislu moramo stvarati uslove za otvaranje novih tržišta, a posmatrajući globalnu ekonomiju, kao i dešavanja u Ukrajni svjesni smo činjenice da već duži niz godina aerodromi u Turskoj, prije svega onaj u Istanbulu, predstavljaju čvorišta preko kojih turisti iz raznih zemalja dolaze u našu zemlju - kazao je Ibrahimović.

Kalkavan je kazao da zvanični podaci pokazuju da je značajan broj stranih kompanija u Crnoj Gori u vlasništvu turskih državljana. Dobroj bilateralnoj saradnji doprinijele su i nacionalne avio-kompanije dvije države, naveo je.

Imajući u vidu tu činjenicu, iskazano je interesovanje niskotarifne avio-kompanije Pegasus da uspostavi letove ka Crnoj Gori.

Pegasus je vodeća turska niskotarifna avio-kompanija koja pokriva 126 destinacija i uz 96 vazduhoplova povezuje destinacije u Evropi, Srednjem Istoku i Africi.

Državni sekretar u Ministarstvu, Admir Šahmanović, osvrnuo se na mogućnost saradnje između Pegasusa i nacionalnog avio-prevoznika, ukazujući na izazove u poslovanju sa kojima se suočava ToMontenegro, ali i potrebe države da u skladu sa mogućnostima bude podrška svojoj avio-kompaniji.

Sastanku su prisustvovali direktor Turkish airlinesa u Crnoj Gori Muttalip Ilhan, predstavnik Pegasusa Emre Pekesen, kao i predsjednik Odbora direktora ToMontenegra Pavle Ljesar.

- Cilj zajedničkog sastanka je da se pronađe model poslovanja koji će za sve kompanije obezbijediti prostor na tržištu i omogućiti povoljne uslove poslovanja - stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli i da je takođe potpisan inovirani Sporazum o vazdušnom saobraćaju, u cilju privlačenja većeg broja turista koji će posetiti Crnu Goru već u ovoj ljetnjoj IATA 2023 sezoni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.