NavMenu

Milatović: Crna Gora u poslednje tri godine ostvarila odlične ekonomske rezultate

Izvor: eKapija Petak, 26.05.2023. 06:35
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Crna Gora je tokom poslednje tri godine ostvarila odlične ekonomske rezultate, poručio je prodsjednik Jakov Milatović na godišnjem sastanku Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke čiji su domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka Crne Gore.

- Crna Gora je u prethodne tri godine, nakon političkih promjena, ostvarila odlične ekonomske rezultate i bilježi potpuni oporavak ekonomske aktivnosti, narušene kovid krizom, što potvrđuju smanjenje državnog duga u odnosu na BDP, kao i najniža stopa nezaposlenosti od obnove nezavisnosti - kazao je predsjednik Jakov Milatović.

On je dodao i da su značajno povećanje minimalne i prosječne zarade, smanjenje nejednakosti i siromaštva u društvu, te brojne strukturne reforme koje su sprovedene dobar temelj za održiviji model ekonomskog razvoja, koji bi u narednom periodu morao da donese još brži rast životnog standarda građana.

- Svjedoci smo da su krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali i prebrodive. Stoga neizmjerno vjerujem u mogućnost međusobnog povezivanja, kako u cilju bržeg ekonomskog razvoja pojedinačnih zemalja, tako i globalne stabilnosti. Na temelju zajedničkih inicijativa, reformatorskom talasu i sinergiji, vjerujem da ćemo uskoro okrenuti novu, svjetliju stranicu crnogorske, ali i ekonomija svih naših zemalja - poručio je premijer Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović iskazao je uvjerenje da je "najrelevantniji skup iz oblasti finansija, čiji smo ponosni domaćini, prilika da, kako međusobno, na nivou država članica Konstituence, tako i jačanjem partnerstva sa krovnim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Svjetska banka i MMF trasiramo put ka sigurnom privrednom rastu i razvoju i stabilnim javnim finansijama".

Guverner Centralne banke Radoje Žugić kazao je da je ovaj skup rezultat odlične saradnje koju CBCG ima sa MMF-om i Svjetskom bankom, kao i centralnim bankama zemalja članica Konstituence.

- Pokazatelji poslovanja banaka i ocjene međunarodnih institucija potvrđuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije, te kao takav daje značajan doprinos finansijskoj stabilnosti zemlje - kazao je Žugić.

Izvršni direktori MMF-a i Svjetske banke, Paul Hilbers i Koen Davidse, istakli su da su ovakvi sastanci odlična prilika da predstavnici MMF-a i Svjetske banke razgovaraju sa zemljama članicama Konstituence o ekonomskim izgledima i podršci regionu.

Učesnicima skupa su se obratili Antonella Bassani, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Svjetskoj banci, dok je Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, imao izlaganje u video formatu.

Sa sastanka je poručeno da su saradnja, partnerstvo i uzajamna podrška unutar Konstituence osnov za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja pojedinačnih zemalja i snaženja otpornosti globalne ekonomije.

Događaju u Tivtu prisustvovalo je više od 100 delegata iz 16 zemalja članica Konstituence (Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija, Andora i Crna Gora), među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i Svjetske banke, kao i ministri finansija i guverneri centralnih banaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.