NavMenu

Za bolje upravljanje granicama i migracijama u Crnoj Gori 15 mil EUR podrške

Izvor: Media Biro Četvrtak, 25.05.2023. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Evropska unija finansiraće sa 15 mil EUR program "Podrška Evropske unije za migracije i upravljanje granicama u Crnoj Gori", čiji je cilj jačanje nacionalnih kapaciteta za upravljanje migracijama.

Početak programa zajednički su obilježili Delegacija Evropske unije, Vlada Crne Gore i misija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Crnoj Gori. Za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova u naredne četiri godine sprovodiće ga IOM.

Ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa izjavila je da je tema upravljanja neregularnim migracijama i čuvanja granica u EU i na Zapadnom Balkanu od izuzetne važnosti za Evropsku uniju.

- EU je dodjelila preko 200 mil EUR za podršku Zapadnom Balkanu u ovoj oblasti s fokusom na borbu protiv krijumčarenja, upravljanje granicom, pravosudnu i policijsku saradnju, jačanje kapaciteta i važnu infrastrukturu i opremu. Crna Gora je naš ključni partner i imamo mnogo zajedničkih izazova koje treba da riješimo. Ovaj projekat će Crnoj Gori donijeti znanje, izgradnju ključne i neophodne infrastrukture i nabavku opreme. Pomoći da se povećaju kapaciteti crnogorskih vlasti kako bismo zajedno obezbijedili sigurnije granice. Crna Gora može dokazati da nastavlja da bude pouzdan i posvećen partner kada je u pitanju upravljanje migracijama - rekla je ambasadorka Popa.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić zahvalio je Delegaciji EU i drugim međunarodnim partnerima koji svojom podrškom doprinose osnaživanju kapaciteta Crne Gore za upravljanje granicom.

- Crna Gora će nastavkom implementacije novog koncepta integrisanog upravljanja granicom, dodatnim jačanjem kapaciteta i zajedničkim djelovanjem organa uključenih u ovaj sistem, smanjiti prijetnje usmjerene na bezbjednost granice, obezbijediti nesmetan protok ljudi i roba preko državne granice uz sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala i prevenciju neregularnih migracija. Na ovaj način, omogućiće se da Crna Gora zaista bude na braniku Evropske unije čime ostvarujemo zajednički cilj - jačamo bezbjednost naših i građana EU - kazao je Adžić.

Viša subregionalna programska koordinatorka IOM za upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu, Donatella Bradić, pohvalila je Vladu Crne Gore na napretku koji je postigla u uspostavljanju i operacionalizaciji integrisanog upravljanja granicom.

- Povećani izazovi u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima će ostati prioritet među IOM-ovim ciljevima kako na regionalnom tako i na nacionalnom nivou, a ujedno i regionalna koordinacija kao i razvoj kapaciteta. Ovaj projekat će svakako osigurati da se postavljeni ciljevi dodatno ojačaju - navela je.

Kroz ovu važnu intervenciju, Crna Gora će ojačati tehničke kapacitete za implementaciju EU komplementarnog sistema identifikacije i registracije migranata, kao što je Eurodac. Sistem registracije i identifikacije migranata u skladu sa standardima EU je preduslov za pristupanje EU, stoga će saradnja i razmjena ekspertize sa državam članicama EU biti integrisana u radni tok projekta.

U okviru usložnjavanja dinamike migracionih tokova na Zapadnom Balkanu, izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2022. godinu je identifikovao nedostatke i potrebe za daljim institucionalnim jačanjem u oblasti upravljanja granicama i bezbjednosti granica.

IOM će u okviru ovog projekta tokom naredne četiri godine sprovesti niz sistemskih intervencija u cilju usklađivanja nacionalnih pravnih okvira sa međunarodnim i standardima EU. Projekat će sadržati nekoliko glavnih komponenti koje će se fokusirati na izgradnju zgrade Nacionalnog koordinacijskog centra, uspostavljanje sistema za registraciju identifikaciju migranata - EURODAC te jačanje infrastrukture za nadzor državne granice, praćeno odgovrajućom komponentom za izgradnju kapaciteta.

Ovaj projekat predstavlja značajan korak u procesu pristupanja EU, naročito u kontekstu pregovaračkog poglavlja 24 nastojeći da doprinese postizanju strateških ciljeva utvrđenih Strategijom integrisanog upravljanja granicom (IBM) i Šengenskog akcionog plana u oblastima bezbjednosti granice, identifikacije i registracije migranata, upravljanja informacijama i cjelokupnog nadzora i upravljanja granicom u skladu sa ljudskim pravima na plavim i zelenim granicama.

- Aktivnosti IOM-a planirane su kroz novi UNSDCF 2023-2027 u Crnoj Gori i ovaj projekat je sastavni dio Strateškog prioriteta 3 UNSDCF-a: Socijalna kohezija, upravljanje usmjereno na ljude, vladavina prava i ljudska prava. Kancelarija IOM-a u Crnoj Gori ostaje posvećena pružanju podrške Vladi na njenom putu ka pristupanju EU, ispunjavanju ciljeva održivog razvoja i Globalnog sporazuma o migracijama u skladu sa svojim mandatom - izjavio je Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg.

U sklopu podrške zemlji u oblasti migracija, IOM Crna Gora sa partnerima u kontinuitetu radi na razvoju funkcionalnog, djelotvornog i integrisanog sistema upravljanja granicom kroz ciljane aktivnosti koje, između ostalog, podrazumijevaju unapređenje infrastrukture, jačanje tehničkih kapaciteta za nadzor granice, identifikaciju i sisteme registracije i izgradnju kapaciteta profesionalaca za implementaciju integrisanog upravljanja granicom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.