NavMenu

Članovi NALED-a izabrali reformske prioritete - Smanjenje poreza recept za uspjeh Zapadnog Balkana

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.05.2023. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / nattanan23)Ilustracija
Članovi NALED-a odlučili su da podrška daljem razvoju eUprave, unapređenje javnih finansija i procesa donošenja propisa budu ključni reformski prioriteti u narednih godinu dana, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Vladislav Cvetković, na svečanoj sjednici kojom je završena XVII godišnja Skupština organizacije.

- Nastavićemo da insistiramo na rješavanju decenijskih imovinsko-pravnih pitanja kao što su legalizacija, konverzija i upis u katastar kako bismo omogućili privlačenje više investicija. Bićemo tu da pomognemo oko potpune digitalizacije zdravstva, pune primjene eKartona, eBolovanja i eUputa i ubrzavanja procedure stavljanja lekova na tržište, kao i stvaranja povoljnog ekosistema za razvoj biotehnologije. Takođe, i dalje ćemo veliku pažnju posvećivati zaštiti životne sredine, posebno rješavanju problema otpadnih voda i implementaciji sistema pametnog recikliranja ambalažnog otpada - istakao Cvetković, navodi se na zvaničnom portalu NALED-a.

Na XVII godišnjoj skupštini istaknut je značaj inovacija i digitalizacije kao pokretača reformi, a specijalni gost događaja bio je lider crnogorskog pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je naglasio da se prioriteti NALED-a u velikoj mjeri poklapaju sa reformskim procesima u Crnoj Gori.

- Uvođenjem inovacija kao što su fiskalizacija i digitalizacija, kao i unapređenjem fiskalne discipline uspjeli smo da za manje od tri godine smanjimo neproduktivnu potrošnju iz budžeta za 10%, a BDP povećamo za četvrtinu. Iako čudno zvuči, smanjenjem poreza i ukidanjem zdravstvenog doprinosa uspjeli smo da podignemo prihode. Privreda je osjetila da plaća fer iznos poreza i cijenila je tu odluku. Želimo da i dalje smanjujemo poreske stope, a da proširujemo poresku osnovicu i tako smanjujemo sivu ekonomiju i povećavamo BDP. To je recept za uspjeh. Prema analizi Svjetske banke bili smo najlošija zemlja u Evropi po fiskalnoj disciplini u oblasti rada, a sada smo na nivou evropskog prosjeka - ocijenio je Spajić.

Kako se dodaje, u prethodnoj godini NALED je bio angažovan na više od 30 projekata za bolje uslove poslovanja i učestvovao u isto toliko radnih grupa Vlade Srbije za izradu propisa. Organizacija broji 340 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.