NavMenu

Okupljanje regiona 31. maja u Beogradu - Konferencija "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)"

Izvor: Promo Četvrtak, 25.05.2023. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Promo)
Konferencija regionalnog karaktera "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (WB6)" čiji je cilj afirmacija formalnog i neformalnog učenja kroz rad, kao i socijalna inkluzija u privredama Zapadnog Balkana, održaće se 31. maja u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu.

Marko Čadež, predsjednik PKS i član Upravnog odbora KIF-a, Richard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju i Oliver Streit, direktor projekta "Znanjem do posla" (E2E) govoriće o najboljim primjerima učenja kroz rad i socijalne inkluzije implementiranim u našoj zemlji sa osvrtom na značaj regionalnog povezivanja i saradnje u ovom domenu. Stefan Thomas, viši ekspert za razvoj ljudskog kapitala, će kao ključni govornik, ispred Evropske Trening Fondacije, prisutne upoznati sa najnovijim trendovima u vezi sa obukama na radnom mjestu u regionu Zapadnog Balkana.

Konferencija, čiji su organizatori E2E, Komorski investicioni forum Zapadni Balkan 6 (WB6) i Privredna komora Srbije (PKS), biće prilika za razmjenu iskustava predstavnika privatnog sektora ZB6 o formalnom i neformalnom učenju kroz rad i socijalnoj inkluziji, sa ciljem da se poveća svijest o značaju učenja kroz rad i socijalne inkluzije za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Konferencija "Značaj učenja kroz rad (WBL) i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana (ZB6)" namijenjena je prije svega kompanijama koje nastoje da se uključe u program obuke mladih kadrova kako bi se smanjio jaz između ponude i potražnje za vještinama na lokalnom tržištu rada. U regionu WB6, gdje postoji potreba za unapređenjem zapošljivosti i povećanjem produktivnosti radne snage, naročito mladih, WBL može da igra primarnu ulogu u promociji ekonomskog razvoja i socijalne inkluzije privatnog sektora.

Prisutne na konferenciji očekuju tri zanimljive panel diskusije, na kojima će predstavnici uspješnih programa učenja kroz rad u ekonomijama WB6 regiona i inkluzivnog privatnog sektora WB6 govoriti o sledećim temama:


Panel 1: Dualno obrazovanje u WB6 kompanijama - Izazovi i mogućnosti sprovođenja dualnog obrazovanja u WB6

Tatjana Shterjova Dushkovska, generalni sekretar, WB6 CIF, Trst
Gabrijela Grujić, VD direktora, Kancelarija za dualno obrazovanje i NOK, Beograd
Žana Zeković, HR direktor, Regent Porto Montenegro, Tivat
Dijana Ilijevska Gjorev, finansijski direktor, Rontis, Veles


Panel 2: Neformalno učenje kroz rad u WB6 kompanijama - Izazovi i mogućnosti u sprovođenju neformalnih obuka na radnom mjestu (WBL)

Elidon Avrami, generalni direktor, DBS Grupa, Tirana
Mladen Mojsilović, direktor STAX Akademije, STAX Technologies, Čačak
Agon Dula, Koordinator za privatni sektor i VET, Austrijska razvojna agencija projekat ALLED2, Priština
Goran Kovijanić, HR menadžer, GS TMT, Travnik
Milica Radunović, HR koordinator, Logate, Podgorica


Panel 3: Inkluzivni privatni sektor iz WB6 - Socijalno uključivanje u WB6, mogućnosti dalje saradnje

Lazar Bulatović, preduzetnik GlobalSpeak/FMI Partner, Beograd
Elidon Avrami, generalni direktor, DBS Grupa, Tirana
Ljubica Janevska, HR menadžer, Rontis, Veles
Ajla Sadiković, HR saradnik, Prevent Fashion, Bugojno

Učesnici konferencije imaće priliku da prisustvuju interesantnoj prezentaciji virtuelnog iskustva o jednom o najtraženijih zanimanjima u neformalnim obukama kroz rad, kao i da po završetku isprobaju mogućnosti VR KViS alata.

S obzirom da se gotovo sve privrede ZB6 susreću sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, dokvalifikacija i prekvalifikacija sadašnjih i budućih zaposlenih se sagledava kao neizbježna. Formalno dualno obrazovanje i neformalne obuke na radnom mjestu, mogu imati veliki značaj za napredak različitih sektora privrede na teritoriji Zapadnog Balkana i omogućiti razvoj karijere i pronalaženje pristojanog posla za sve mlade koji ga traže. Povezivanje privatnog sektora sa predstavnicima izvršne vlasti, organizacijama civilnog društva i drugim zainteresovanim stranama u promovisanju ovih tema može biti značajan korak u pravcu prevazilaženja akutnog problema privatnog sektora - nedostatka kvalifikovane radne snage.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.