NavMenu

Srbija: Izvoz IKT sektora u prva tri mjeseca 786 mil EUR, ambicije za ovu godinu su 4 mlrd EUR

Izvor: RTS Srijeda, 24.05.2023. 16:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Podaci za prva tri mjeseca govore da je izvoz IKT sektora čak 786 mil EUR i da je to rast u odnosu na isti period prošle godine čak 44%, poručio je ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović iz Dohe, gdje se održava ekonomski forum čije su glavne teme diverzifikacija energetskih izvora i privreda zasnovana na znanju, inovacijama i tehnologijama.

- Da podsjetimo da smo prošle godine oborili rekord, izvoz za celu godinu bio je 2,7 mlrd EUR. To nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko 3 milijarde, a naše ambicije su da izvoz ove godine bude čak 4 mlrd EUR - kaže Jovanović.

Jovanović je podsjetio na sve više stranih investicija u oblasti novih tehnologija, ali i na domaća ulaganja u razvoj naučno tehnoloških parkova.

Uz rast novih tehnologija umnožavaju se i brige - gdje se skladište tragovi koje svakodnevno ostavljamo u digitalnom svijetu. Kineska platforma Tik-tok na meti je kritika da ih zloupotrebljava. Direktor mreže uvjerava - za više od milijardu korisnika, milijarde se ulažu u zaštitu podataka.

- Zaštita podataka je projekat koji nema kraja. Pretnja uvijek postoji - domaća ili strana. To važi za svaku kompaniju. Mi ulažemo novac da naši podaci budu najviše moguće zaštićeni, ali niko ne može da garantuje da je to 100% zaštita od svih prijetnji - kaže Šou Ču, izvršni direktor Tik-toka.

Jedan od partnera kineske platforme u zaštiti podataka je Orakl, kompanija koja je ujedno i prvi komercijalni korisnik data centra u Kragujevcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.