NavMenu

CBCG objavila konkurs za dodjelu Zelene nagrade

Izvor: eKapija Srijeda, 24.05.2023. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Centralna banka Crne Gore, sa ciljem afirmacije odgovornog odnosa prema izazovima klimatskih promjena i stimulisanja naučne misli u ovoj oblasti, ustanovila je "Zelenu nagradu CBCG" za najbolji akademski rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem i raspisala konkurs za prijavu radova za 2023. godinu.

"Zelenu nagradu CBCG", koja će biti dodijeljivana povodom Dana ekološke države Crne Gore 20. septembra, čine plaketa i novčani dio u iznosu od 2.000 EUR. Rok za prijavu radova je 18. avgust 2023. godine, a pravo na prijavu imaju crnogorski državljani koji su stekli visoko obrazovanje, najmanje nivo VI, odnosno 180 CSPK, na nekom od univerziteta, fakulteta ili visokih škola u Crnoj Gori ili inostranstvu.

- Dostavljeni radovi ne smiju biti ranije objavljeni, niti u isto vrijeme poslati na razmatranje ili prihvaćeni za objavljivanje od strane drugih institucija ili časopisa. Takođe, radovi moraju zadovolje kriterijume inovativnosti, teorijskog i empirijskog doprinosa afirmaciji najbolje prakse za djelovanje centralnih banaka i drugih regulatora i supervizora finansijskog sistema na izazove klimatskih promjena i njihov uticaj na stabilnost finansijskog sistema - pojašnjeno je.

Svjesna da klimatski rizici utiču na finansijske rizike, a finansijski rizici na stabilnost i sigurnost finansijskog sistema, Centralna banka, kao društveno-odgovorna institucija, Zelenom nagradom želi da ukaže na neophodnost da kreditne institucije identifikuju i prate klimatske rizike, njihovu izloženost ovim rizicima i da ih uključe u svoje poslovanje.

- Pritom, centralne banke, kao regulatori i supervizori finansijskog sistema, u okviru svojih nadležnosti i uz očuvanje nezavisnosti, treba da ukazuju na ove rizike, prate ih i ocjenjuju otpornost na njih - navodi se u saopštenju.

Aktivnosti Centralne banke Crne Gore u borbi protiv klimatskih promjena definisane su Politikom CBCG u vezi sa izazovima klimatskih promjena, koja će se realizovati kroz Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2023-2026.

Centralna banka je, takođe, i član Mreže za ozelenjavanje finansijskog sistema (NGFS - Network for Greening the Financial System), koju čine centralne banke razvijenih i zemalja u razvoju, a u njenom radu, u svojstvu posmatrača, učestvuju i ključne finansijske institucije na globalnom nivou - Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Banka za međunarodna poravnanja, itd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.