NavMenu

Nacrt zakona o prostornom planiranju dat na javnu raspravu

Izvor: Vijesti Srijeda, 24.05.2023. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pripremilo je i dalo na javnu raspravu Nacrt zakona o planiranju prostora, saopštila je resorna ministarka Ana Novaković Đurović.

Iz Ministarstva su kazali da su ključne novine Nacrta zakona odnose na decentralizaciju poslova planiranja prostora, institucionalizaciju izrade planskih dokumenata, postupak izrade planskih dokumenata, smanjenje administrativnih procedura pri sprovođenju planskih dokumenata, obavljanje djelatnosti, građevinsko zemljište, inspekcijski nadzor.

- Decentralizacija poslova planiranja predviđa da se planski dokumenti izrađuju i donose kao državni planski dokumenti i lokalni planski dokumenti. Kao državni planski dokumenti Nacrtom su predviđeni Prostorni plan Crne Gore, prostorni plan područja posebne namjene i državni plan detaljne regulacije, a kao lokalni planski dokumenti predviđeni su prostorno-urbanistički plan lokalne samouprave, lokalni plan detaljne regulacije i urbanistički plan - navodi se u saopštenju.

U okviru sprovođenja planskih dokumenata ključna novina je, kazali su, uspostavljanje Geoportala Ministarstva, sa urbanističko-tehničkim uslovima, sa koga će se UTU moći preuzimati neposredno.

- Zakon o planiranju prostora je jedan od sistemskih, a time i najvažnijih zakona kojim se uređuje ova oblast, stoga pozivamo javnost da u što većem broju uzme učešća u javnoj raspravi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.