NavMenu

Deutsche bank predviđa recesiju američke ekonomije sa vjerovatnoćom od 100%

Izvor: Novosti Srijeda, 24.05.2023. 11:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Brett_Hondow)Ilustracija
Deutsche bank je prije nekoliko dana objavila alarmantan izvještaj u kojem se analizira poslednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa vjerovatnoćom od 100% za američku ekonomiju.

Na to je ukazao Piter Stondž (Peter St Onge), ekonomski stručnjak The Heritage Foundation (Heritidž fondacija) i autor ekonomskih komentara u Volstrit džornalu i Blumbergu.

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. veku, taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas.

Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20% BDP-a, a danas je on preko 100% BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200%.

On je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obje stranke ujedinile da unište ekonomiju centralnim planiranjem umjesto mehanizmima koje ekonomije koriste da se poprave.

- Nažalost, imajući u vidu glupe odluke Bajdenove administracije u poslednje dvije godine, od energije, preko potrošnje do kapitala, kreatori politike bi sada mogli biti gluplji - rekao je Piter Stondž.

Deutsche bank u svom izvještaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje bilježi najveći pad od 2008. godine i prijeti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje.

Stondž ukazuje da "svaka ekonomska škola zna da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vjekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.