NavMenu

Grinpis traži zabranu 227 privatnih aviona u Austriji: "Svijet se raspada, a vi krstarite kao da sutra ne postoji"

Izvor: eKapija Srijeda, 24.05.2023. 12:12
Komentari
Podeli

(Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)
Međunarodna organizacija Grinpis (Greenpeace) traži zabranu 227 privatnih letelica u Austriji koliko je zvanično registrovano u ovoj zemlji. U poslednje četiri godine, ovi letovi su izazvali barem 407.000 tona CO2 emisija, prešli preko 96 miliona kilometara i obišli Zemlju 2.399 puta, ističe ova nevladina organizacija. Najčešća avio ruta austrijskih bogataša Pariz-Ženeva, vozom bi se mogla preći za samo 3,5 časova, ukazuje Grinpis.

Prema njihovom izvještaju, više od polovine svih emisija izazvanih privatnim letovima uzrokovale su tri čarter kompanije Avcon Jet, Sparfell, GlobeAir. Najpoznatije kompanije sa privatnim avionima su The Glock, Porsche i Red Bull.

- Dok se svijet raspada, mala grupa odabranih nastavlja da krstari svijetom kao da sutra ne postoji. Zabrana privatnih aviona je neophodna kako bismo okončali ovaj biznis štetan za klimu - kaže Jasmin Dureger, klimatski i energetski ekspert u austrijskom Grinpisu koji poziva vladu Austrije da zaustavi "nepotrebne luksuzne emisije i da zabrani privatne avione".

Izvještaj pokazuje da industrija privatnih aviona raste. Od 2019. do 2022. godine njihov broj se udvostručio, a emisije su prošle godine dostigle rekordni nivo. Dvije trećine ruta čine kratki letovi.

- Najčešća ruta za austrijske privatne avione je Pariz-Ženeva koja bi vozom mogla da se pređe za samo 3,5 časova - kažu u Grinpisu i pozivaju ministarku saobraćaja Leonor Gevesler da ovo pitanje stavi na agendu narednog saobraćajnog samita EU i da zatraži zabranu privatnih aviona u celoj EU.


Ilon Mask leti privatnim avionom svakog drugog dana

Ovo nije prvi put da Grinpis traži zabranu privatnih letova. Nedavno su aktivisti protestovali na najvećem sajmu za prodaju privatnih aviona u Evropi koji je održan u Ženevi. Aktivisti su poručili da "privatni avioni spaljuju našu budućnost i ubijaju planetu", kao i da je "licemjerno promovisati privatne avione u eri socijalne nejednakosti".

Ukupna vrijednost privatnih letelica prodatih u prethodnoj deceniji procjenjuje se na 241 mlrd USD, podaci su Asocijacije proizvođača opšteg vazduhoplovstva (GAMA).

Prošle godine, ostvareno je rekordnih 5,3 miliona privatnih letova, a broj letelica je više nego udvostručen u poslednje dvije decenije, pokazuje izvještaj Instituta za studije politike.

U izvještaju se upozorava je oko 1% ljudi odgovoran za 50% emisija koje dolaze iz avijacije. Kao primjer se navodi milijarder Ilon Mask koji je svakog drugog dana koristio privatni avion, čime je proizveo 2.112 tona emisija CO2, što je 132 puta više od ukupnog ugljeničnog otiska prosječne osobe u SAD.

Zbog toga su sve češći pozivi da se privatni letovi zabrane ili barem dodatno oporezuju. Grupa Patriotic Millionaires traži uvođenje poreza od 10% na kupovinu polovnih privatnih aviona i 5% na kupovinu novih. Kako kažu, da je taj porez uveden, donio bi 2,6 mlrd USD prihoda samo prošle godine. Takođe, traže da se porez na gorivo za privatne avione udvostruči u odnosu na komercijalne letove.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.