NavMenu

Rekordne investicije u cirkularnu ekonomiju u Velikoj Britaniji u 2022. godini - U 142 biznisa uloženo 850 mil GBP

Izvor: eKapija Srijeda, 24.05.2023. 09:19
Komentari
Podeli

(Foto: Needpix/Charles Rondeau)
Prošle godine ostvarene su rekordne investicije u cirkularnu ekonomiju u Velikoj Britaniji - u 142 biznisa koji su zasnovani na ovom modelu uloženo je 850 mil GBP, 16% više u odnosu na 2021. godinu, pokazuje izvještaj finansijske kompanije BDO LLP.

- Tranzicija od linearnih modela stvara vrijednost dok istovremeno doprinosi ostvarivanju ciljeva održivosti. Kako ESG nastavlja da jača, cirkularni poslovni modeli postaju ekstremno atraktivni investitorima - kažu u ovoj kompaniji.

Sa 36% investicija, proizvodnja i industrija ostaju glavni sektori za investicije u oblasti cirkularne ekonomije. Oporavak materijala iz otpada ostaje ključni fokus u ovom sektoru, uz inovativne metode koje se razvijaju, bilo za stvaranje proizvoda ili energije iz otpada. Više od trećine investicija u ovoj oblasti, 35%, bilo je posvećeno inicijativama za oporavak materijala.

Uključivanje cirkularnosti u proizvode, procese i poslovne modele bilo je fokus 27% investicija, dok je 22% bilo usmereno na upotrebu održivih cirkularnih materijala. Građevinarstvo koje predstavlja 40% poslova u ovoj kategoriji koristi skoro polovinu materijala koji se upotrebljavaju u svijetu svake godine, pa je značajan faktor u emisiji gasova staklene bašte. Investitori su se koncentrisali na biznise koji mogu smanjiti ovaj ugljenični otisak i zamijeniti sirovine održivim materijalima. Ovaj pristup bi mogao smanjiti emisije CO2 od građevinskih materijala za 38% do 2050, navodi se u izvještaju.

Tehnologija, mediji i telekomunikacije su drugi sektor u koji je najviše investirano u 2022. sa 25% investicija. Na trećem mjestu su trgovina i tržište koje je povezano sa slobodnim vremenom.

Kako se navodi u izvještaju, želja društva da konzumira više održivih proizvoda dovela je do značajnih investicija u brendove koji koriste cirkularne, održive materijale u svim sektorima.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.