NavMenu

Platforma SatIRS kompanije Satwork kao idealna podloga za buduća inovativna rješenja u transportu i logistici

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2023. 11:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Travel mania/shutterstock.com)Ilustracija
Banjalučki Satwork ima više od 18 godina iskustva u oblasti satelitskog praćenja vozila i tržišni je lider u ovoj oblasti na području BiH, a akcenat u poslovanju sve više stavlja na unapređenje intralogistike, inovacije i IT, kao i na zaštitu životne sredine.

Ova kompanija bavi se kreiranjem, razvijanjem i pružanjem usluga i proizvoda baziranih na GNSS tehnologiji, prilagodljivih pojedinačnim zahtjevima klijenata.

Na svojoj platformi SatIRS razvijaju i unapređuju brojne integrisane usluge u cilju bolje kontrole aktivnosti voznog parka, pravovremenog raspolaganja informacijama i smanjenja troškova voznog parka.

Fokus je uvijek na klijentima i njihovima potrebama, ali i na novim tehnologijama i novim rješenjima u oblasti telemetrije, pa se tako klijentima pored nekih osnovnih informacija da znaju gdje su vozila, da li se kreću i kojom brzinom, gdje se zaustavljaju i koliko traje zaustavljanje, kolika je potrošnja goriva, prekoračenja brzine i sl, omogućavaju i neke nove funkcionalnosti i servisi kao što je stil vožnje, daljinsko očitavanje i obrada podataka sa digitalnih tahografa, nadzor dvostrukom kamerom ispred i iza vozila i drugi kao i specifični namenski servisi.

Kako ističe Siniša Palić, vlasnik i osnivač kompanije, Satwork je razvio sopstveni sistem SatIRS koji je vremenom izrastao u platformu putem koje kompanija obezbjeđuje širok spektar različitih rješenja i servisa u cilju unapređenja poslovnih procesa.

Kao najtraženiju uslugu Palić izdvaja praćenje potrošnje goriva, s obzirom da su kontrola potrošnje goriva i mjerenje nivoa goriva u rezervoaru, što podrazumijeva registrovanje naglih utakanja/istakanja goriva, problemi sa kojima se vlasnici veliki flota vozila neizostavno susreću.

- Servisi kao što su upravljanje i kontrola potrošnje goriva veoma brzo pokažu ako postoje neopravdani troškovi, ali na optimizaciju troškova utiču i drugi servisi koje mi na svojoj platformi nudimo, kao npr. Servis putni nalozi, Servis za daljinsko očitavanje digitalnih tahografa, Servis moje lokacije, Servis rutiranje, Servis ekonomična vožnja, itd. - ističe vlasnik kompanije Satwork i dodaje da se svaki od ovih servisa prilagođava specifičnim potrebama pojedinih klijenata.

Satwork brine i o očuvanju životne sredine.

- Naš servis SatECO ili, kako je možda prepoznatljivije, Eco Drive (ekonomična vožnja) je alat koji spaja optimizaciju poslovanja i zaštitu životne sredine. Kada smo svojevremeno prezentovali ovaj servis javnosti kroz neke članke i prezentacije, isticali smo, pored ostalih prednosti servisa, i činjenicu da se pažljivim upravljanjem vozilom i optimalnim stilom vožnje direktno utiče između ostalog i na emisiju štetnih izduvnih gasova, a samim tim i na očuvanje okoline - navodi Palić.

----------------------------------
RJEŠENJA I SERVISI

Servis "Eko vožnja"

(Foto: Satwork)

Ovaj servis kompanije Satwork omogućava smanjenje potrošnje goriva. Opšte je poznato da način i stil vožnje direktno utiče na potrošnju goriva i troškove održavanja vozila, na bezbjednost učesnika u saobraćaju a na kraju i na očuvanje životne sredine.
SatECO sistem je zasnovan na senzorima koji nadziru kretanje vozila prateći brzinu, ubrzanje, kočenje, skretanje, mirovanje i okriva prekršaje u realnom vremenu.
Takođe, ovaj sistem omogućava i pregled da li je i u kojoj mjeri u toku vožnje bilo prekršaja. Detaljnije o servisu možete pogledati ovdje.


Sistem za daljinsko preuzimanje tahograf podataka

(Foto: Satwork)

Sistem SatTACHO je napredno softversko rješenje koje vam omogućava da preuzmete datoteke tahografa bez napuštanja kancelarije, dizajnirano za rasterećenje dispečera flote automatizacijom preuzimanja datoteke sa digitalnih tahografa.
Sistem štedi novac i vrijeme tako što omogućava zakazivanje i automatsko preuzimanje datoteka za svako vozilo, što isključuje angažovanje dodatne radne snage kao i povezane troškove. Više o sistemu ovdje.


Sistem za naprednu organizaciju servisnih radnji

(Foto: Satwork)

Sistem SatRAPID za organizaciju, upravljanje i kontrolu kompletnog procesa servisiranja voznog parka i objekata predstavlja napredno softversko rješenje, uz potpuno prilagođavanje potrebama korisnika i evaluaciju rada zaposlenih uključenih u održavanje kao poslovni proces.
SatRAPID korisnicima omogućava da ubrzaju servisne radnje, smanje troškove i efikasno posluju, uz evidenciju svih servisnih podataka, kao i mogućnost pregleda izvještaja na osnovu prikupljenih informacija. Detaljnije o sistemu ovdje.


Sistem za praćenje poštara

(Foto: Satwork)

SatPOST je modul za praćenje poštara i drugih zaposlenih u poštanskim sistemima u skladu sa unaprijed kreiranim dostavnim rejonima. Nudi set grafičkih gis alata za optimizaciju rada poštonoša, sa odgovarajućim izvještajima.
Praćenje se vrši od momenta izlaska poštonoše iz objekta pošte, pa sve do povratka sa dostavnih rejona nazad u objekat, a podaci o kretanju su dostupni korisniku sistema u realnom vremenu. Više o sistemu SatPOST možete vidjeti ovdje.


Sistem za nadzor i upozorenje vozača

(Foto: Satwork)

Sistem SatDMS za sigurnije i pametnije vozne parkove zasnovan je na komponentama kamere i senzora koji nadziru budnost i pažnju vozača prateći položaj glave vozača, brzinu treptanja oka praćenjem kapaka, vektor pogleda i druge vizuelne atribute kako bi se otkrila smetnja ili bilo kakvi znakovi pospanosti vozača.
SatDMS će pokrenuti akciju ukoliko se detektuje potencijalna ili neposredna opasna situacija. Ako vozač u trenutku ne obraća pažnju na put isped sebe i SatDMS to registruje kao događaj koji predstavlja potencijalnu opasnost, sistem će upozoriti vozača glasovnim upozorenjem. Detaljnije ovdje.
----------------------------------


Predstavništva i servisi

U cilju pružanja što kvalitetnijih usluga i regionalnog pozicioniranja, Satwork je osnovao svoje firme Satwork d.o.o. Beograd u Srbiji i Satwork d.o.o. Podgorica u Crnoj Gori, kojima je takođe osnovna djelatnost pružanje usluga satelitskog praćenja vozila, dok se u Hrvatskoj i Austriji poslovne aktivnosti obavljaju preko poslovnih partnera.
Satwork ima razvijenu servisnu mrežu na području BiH i Srbije. Takođe, raspolažemo mobilnim sertifikovanim servisnim ekipama sa više namjenski opremljenih vozila u vlasništvu firme koje su operativne na području BiH, Srbije, Crne Gore, Austrije i Hrvatske.


Budućnost industrije

Upitan o budućnosti sektora transporta i logistike, prvi čovjek kompanije Satwork ocjenjuje da ćemo, ukoliko ne bude značajnih uticaja negativnih pojava koje su trenutno prisutne u svijetu (pandemija, ratovi, globalni poremećaji trgovine…), svjedočiti još spektakularnijem uticaju IKT tehnologija na logistiku, telematiku i upravljanje poslovnim procesima:

- Elektrifikacija vozila i drumskog transportnog sistema, sa pojavom potpuno autonomnih vozila, izmijeniće radikalno sliku u našem segmentu industrije i usluga. Npr. od danas preovlađujućeg modela ugradnje namenskih GNSS uređaja kojim se obezbjeđuje skoro trenutno prenos krajnjem korisniku podataka o poziciji praćenog objekta u vremenu i prostoru (sa svim dodatnim podacima telemetrije i drugih opcionih senzora), do toga da će se u novim elektrifikovanim vozilima raditi tako da se jednostavno instalira namjenska softverska aplikacija konkretnog TSP-a (Telematic Solution Provider), kao što smo mi.

On ističe i uticaj razvoja IoT-a na idustriju:

- Sa širenjem 5G mreže stvoriće mnoga tzv. "smart" rješenja, u okviru kojih smo mi već i predstavili različite usluge iz skupa tzv. Smart City rješenja, kao što su npr. SatBUS za pametni javni prevoz, SatGARBAGE (radni naziv) za organizaciju poslova sakupljanja i upravljanja otpadom...

Palić otkriva da će Satwork, na bazi svoje SatIRS platfome, u budućnosti biti u prilici da, osim usluga za organizaciju i upravljanjem flotama vozila, pruža i daleko sofisticiranije usluge za organizaciju u sasvim novim opsezima poslova, tipa servisa Hitne pomoći, Vatrogasne službe, Vodovoda, El. Distribucije i svih drugih mogućih službi koje zahtijevaju rad na terenu koji treba da bude što brži, a pritom da se uz manja ulaganja izvršava.

- Pritom, pomenutim širenjem IoT servisa, mnogi od njih će naći svoju ulogu u okviru naše SatIRS platforme - navodi prvi čovjek kompanije, dodajući da Satwork sa mnogima od njih već eksperimentiše.


Kompletan sadržaj tematskog biltena "Brzo. Pouzdano. Logi(sti)čno" pogledajte OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Saobraćaj

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog terminala na aerodromu Podgorica, sa propratnim sadržajima, ne može govoriti prije nego Vlada donese konačnu odluku o tome hoće li zadržati upravljanje nad tim preduzećem. Vlada, kako je naveo, treba da odluči hoće li se zadržati državno upravljanje nad ovim preduzećem, ili će se vazdušne luke u Tivtu i Podgorici dati u koncesiju.

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.