NavMenu

Lista najisplativnijih turističkih destinacija za ovu godinu - Pogledajte koji grad se našao na prvom mjestu

Izvor: Klix Utorak, 23.05.2023. 07:15
Komentari
Podeli
Lisabon (Foto: Goran Parezanović)Lisabon
Već 16 godina zaredom britanski The Post Office pravi listu evropskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za uloženi novac. Ovih je dana izašla nova lista za 2023. godinu koja upoređuje 35 evropskih gradova i otkriva koje su to najisplativije evropske destinacije.

The Post Office izračunava i upoređuje prosječnu cijenu vikenda u gradu za dvije noći u hotelima sa tri zvjezdice. Dodajte tome i cijenu nekih vrhunskih turističkih atrakcija, razgledanje turističkim autobusom, cijenu javnog prevoza, hranu i piće.

Lisabon je pravo mjesto ovog ljeta ako želite da provedete nevjerovatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ova destinacija za odmor našla se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog svjetski poznatog noćnog života, prelijepih plaža i ukusne hrane, prenosi Klix.ba.

Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prestonici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, koje su porasle za samo 2% u odnosu na prošlo ljeto.

Dva noćenja u hotelu sa tri zvjezdice u prosjeku koštaju oko 140 EUR, što je samo 5% više nego 2022. godine. U stvari, cijene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Belem kula u Lisabonu (Foto: Goran Parezanović)Belem kula u Lisabonu
Lisabon je odlično mjesto za posjetu iz više razloga. Grad je donekle nasumično lociran na krševitom pejzažu na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznovrsnih i odličnih pogleda. Za njega se kaže da je jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi, osnovao ga je Uliks po povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Evropi ponio je Amsterdam, gdje bi za vikend trebalo izdvojiti 835 EUR, a među najskupljima su Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik u susjednoj Hrvatskoj zauzeo je prvo mjesto na listi gradova sa najskupljim ulaznicama za kulturno-istorijske znamenitosti.

Lista najisplativijih evropskih gradova 2023. godine, počevši od najjeftinijih: Lisabon (Portugal), Vilnjus (Litvanija), Krakov (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lil (Francuska).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.