NavMenu

Savjeti za uspješnu prezentaciju - Evo kako se Stiv Džobs pripremao u 4 koraka

Izvor: Blic Nedjelja, 21.05.2023. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Već 15 godina Ken Kocienda je glavni softver inženjer na originalnom ajfon, ajped i prvom safari web pretraživaču. Radeći rame uz rame sa Stivom Džobsom, Kocienda je imao direktan uvid u najkreativniji preduzetnički um našeg vremena.

On u svojoj knjizi navodi nekoliko koraka koji su važni svima onima koji moraju održati prezentaciju. Stiv Džobs kao najuspješniji prezentator bio mu je idealna inspiracija i primjer.


Preradite svaki slajd, svaku rečenicu i svaki pokret

Prema Kociendi, "Stiv je istraživao kakvo značenje za njega ima svaka rečenica i šta bi one mogle značiti publici. Radio je na brzini, koristeći svoj glas, tijelo i pokrete kako bi upotpunio riječi."

Prezentacije Epla nisu bile ni približno kao prezentacije ostalih kompanija. Koristeći minimalno teksta, dosta fotografija i fraza od samo nekoliko riječi Džobs je odlično prenosio željenu poruku. Za publiku, minimalizam je i više nego poželjan, dok je za govornika potrebno nekoliko sati vježbe kako bi znao šta će i kako reći.

Ponavljajte prezentaciju naglas

Džobs je vježbao kao da se prezentacija odvija u tom trenutku. Mijenjao bi ton glasa zavisno od toga o čemu priča, koristio je značajne pokrete kao da prezentuje pred hiljadu ljudi i ulagao dosta energije kako bi najbolje prenio misao na publiku. Vježbanje i izgovaranje naglas čak i kada nema nikoga oko vas vrlo je efikasna tehnika za što bolje održavanje prezentacije.

Tražite povratnu informaciju prilikom svakog koraka izvođenja


Stiv Džobs je uvijek tražio povratnu informaciju svog izvršnog tima kako bi svaki slajd i svaku rečenicu učinio još boljom. Nakon saslušanih komentara, Džobs bi nastavio sa svojom vježbom i ponovo se uživio u trenutak prezentovanja. On je bio kao glumac na filmskom setu, vježbajući iznova i iznova dok nije uvježbao onako kako je to zamislio.

Zadržite pozitivno raspoloženje

Džobs je znao kada je potrebno napetost za vrijeme prezentacije razbiti malom dozom dobrog humora. Kocienda u svojoj knjizi navodi kako se za Džobsa znalo da može biti i živahan i smiješan, uvijek je bio direktan i znao šta želi da kaže.

Stiv Džobs je jednostavno znao da procijeni važnost javnog govora čineći tako svoje prezentacije više pozorišnim izvođenjem, a poslovne prezentacije jednim od oblika umjetnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.