NavMenu

Najavljeno predlaganje novog zakona kojim bi se uredio rad Uprave prihoda i carina

Izvor: Mina/Vijesti Petak, 19.05.2023. 10:10
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Christoph Meinersmann)
Direktor Uprave prihoda i carina (UPC), Vladimir Bulajić, najavio je da će predložiti novi zakon kojim bi se uredio rad te institucije nakon nedavnog spajanja dvije uprave u jednu i dodao da im je ključni prioritet zakonit rad i borba protiv sive ekonomije i korupcije.

On nije želio da komentariše i prejudicira posljednja događanja u instituciji u vezi sa krađom zaplijenjenih cigareta, pošto su ti postupci pod obradom nadležnih državnih institucija, ali je kazao da je preduzeto sve potrebno u cilju onemogućavanja svih nezakonitih radnji.

- Sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja, želimo da UPC postane snažna, moderna, u potpunosti profesionalna, depolitizovana i, svakako, transparentna institucija, koja će svojim aktivnosti na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva - istakao je Bulajić u intervjuu Vijestima.

Bulajića je, nakon jednog v.d. mandata Vlada na javnom konkursu u aprilu imenovala za direktora UPC.

Prema njegovim riječima, u skladu sa preporukama eksperata Međunarodnog montetarnog fonda (MMF) formirana je radna grupa koja se bavi analizom poreskih dugova kako bi se dugogodišnji problem naplate efikasno riješio. Uz to, nakon pregovora sa Svjetskom bankom prolongiran je za septembar 2025. godine rok za uspostavljanje novog informacionog sistema institucije.

Bulajić je rekao da je situacija po dolasku na ključnu poziciju u UPC-u bila specifična i veoma složena, te da su osnovne smjernice rada bile da se homogenizuje i obezbijedi nesmetano funkcionisanje, stvarajući uslove za pravovremeno obavljanje svih zakonom definisanih postupaka i nadležnosti, naročito na zaštiti carinskog i poreskog područja Crne Gore, za efikasnu borbu protiv sive ekonomije i kvalitetnu naplatu svih budžetskih prihoda.

- Dok sam bio vršilac dužnosti direktora, u periodu teškom za instituciju, kao i sada obezbjeđujemo obavljanje svih poslova iz djelokruga rada UPC isključivo zakonito, savjesno i profesionalno. Zahvalan sam svakom zaposlenom, koji daje doprinos da Uprava funkcioniše zakonito i u interesu sprovođenja njenih najbitnijih aspekata rada, a to s ufiskalni, zaštitni i bezbjednosni. Znate da je, shodno zahtjevu nadležnih organa, dio zaposlenih u Upravi u postupku preispitivanja odgovornosti, ili su procesuirani za radnje iz prethodnog perioda, a dobrom dijelu službenika je određena mjera zadržavanja - naveo je Bulajić.

On je dodao da je, samim tim, sektor carinske bezbjednosti bio desetkovan.

- Uz konstantnu saradnju sa nadležnim državnim organima, istovremeno smo obavljali sve zakonom definisane nadležnosti. Nastojimo da sačuvamo UPC od raznih devijacija i nezakonitog postupanja i vjerujem da uspijevamo, bez obzira na brojne probleme i izazove - kazao je Bulajić.

On je objasnio da je cilj reforme da u narednom periodu imamo vidljive i mjerljive rezultate u svim segmentima rada na nacionalnom, kao i na međunarodnom nivou.

- UPC je krvotok javnih finansija i kao jedan od najvažnijih organa državne uprave, imajući u vidu teritorijalnu nadležnost, kadrovsku popunjenost i obučenost, kompleksnost poslova te veoma širok djelokrug rada i ovlašćenja, osnovni cilj je da na kvalitativan način obezbijedimo carinsko i poresko područje Crne Gore, kvalitetnu kontrolu i naplatu svih budžetskih prihoda i primjenu svih zakonom definisanih poreskih i carinskih postupaka. Sve to u cilju sagledavnja i vođenja adekvatne poreske i carinske politike - saopštio je Bulajić.

On je rekao da je važno usaglašavanje propisa sa evropskim zakonodavstvom, njihova jedinstvena i jednoobrazna primjena, kao i napredak u razvoju međusobno integrisanih IT sistema.

- Fokusirani smo na obezbjeđivanje povećanog stepena poreske discipline, smanjenje poreskog duga i zaostalih potraživanja. Planirano je, između ostalog, da predložimo jedinstven okvirni zakon koji definiše rad UPC, jer od spajanja organa se primjenjuju zakoni o carinskoj službi i poreskoj administraciji - kazao je Bulajić.

On je objasnio da predstoji donošenje Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji rada UPC, što će doprinijeti kvalitetnoj reorganizacije i boljoj iskorišćenosti kadrovskog potencijala, kao i jednoobraznog i adekvatnog postupanja svih organizacionih jedinica.

Menadžment UPC, prema riječima Bulajića, preduzima sve u cilju pojačanog inspekcijskog nadzora, uz snaženje kadra, kao i pozicioniranje službe kao najboljeg i najbržeg servis agrađana, svih poreskih i carinskih obveznika te dostizanje standarda savremenih administracija zemalja EU.

Na pitanje šta namjerava da preduzme kako bi vratili poljuljani ugled UPC nakon hapšenja doskorašnjeg direktora Rada Miloševića, kao i ranijih afera u koje su bili uključeni službenici te institucije, on je odgovorio da su preduzete sve mjere i radnje, iz djelokruga rada Uprave, uz saradnju sa nadležnim državnim organima.

- Dok sam na čelu Uprave prihoda i carina, prioritet svih prioriteta je zakonit rad i borba protiv sive ekonomije i korupcije. Potrebno je da Uprava bude sistemski uređena, kontrolna i zaštitna institucija koja će prepoznavati, sprečavati i procesuirati sve devijacije u poslovanju privrednih subjekata i pojedinaca, kao i sve vidove prevarnih radnji u unutrašnjem, kao i spoljnotrgovinskom poslovanju - poručio je Bulajić.

On je dodao da se njihove aktivnosti ogledaju u viziji i ciljevima UPC, koja će biti pouzdan partner cijeloj privrednoj zajednici i svim građanima, glavnim saveznicima na putu unapređenja i ozdravljenja cjelokupnog sistema.

- Otvoreni smo za sve primjedbe i sugestije, kao i prijave za sumnju u zakonitost postupanja službenika UPC, u bilo kojem segmentu rada. Podsjećam da imamo i besplatnu linija za prijave građana na rad i postupanje službenika, što će se, takođe, unapređivati i razvijati do željenog nivoa - kazao je Bulajić.

On je saopštio da je nagomilani dugogodišnji poreski dug problem koji se mora efikasnije rješavati i da za to imaju plan, posebno prateći preporuke značajnih partnera, eksperata MMF-a.

- Procijenjeni ukupni poreski dug na 28. februar iznosi 528 mil EUR, sa kamatom. Izazov u smanjenju poreskog duga predstavlja činjenica da se za sva nenaplaćena potraživanja svakodnevno obračunava kamata, prema Zakonu o poreskoj administraciji - rekao je Bulajić.

On je dodao da su formirali radnu grupa koja se bavi analizom poreskih dugova, u skladu sa preporukama ekspertskog tima MMF-a.

- Zajedničkom analizom ćemo utvrditi i saopštiti realni stepen naplativosti ukupnog dugovanja. Radimo i na reformi područnih jedinica, reorganizacijom poslovnih procesa u filijalama za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza radi funkcionalnijeg, jednostavnijeg i bržeg servisiranja prema privredi, te efikasnije naplate budžetskih sredstava i zaostalih potraživanja - saopštio je Bulajić.

On je dodao da menadžment UPC radi na afirmaciji dobrovoljnog poštovanja poreskih i carinskih propisa, podizanju svijesti o neophodnosti i obavezi pravovremenog plaćanja po zakonu.

- Ulažemo maksimalne napore na snaženju aktivnosti naplate poreskog duga. Zbog efikasnije naplate, utvrdili smo Plan upravljanja poreskim dugom i jačanja mjera naplate za period od ove do 2025. godine. Time su jasno precizirane aktivnosti za zaustavljanje rasta i smanjenje duga, kao i definisane konkretnih mjera, koje je neophodno sprovesti u što kraćem roku - rekao je Bulajić.

On je naveo da će posebnu pažnju usmjeriti i na koncept naplate iz imovine poreskog obveznika, uz sve ostale zakonom propisane mjere prinudne naplate.

- Nastojimo da obezbijedimo naplatu poreskih potraživanja, u nekim slučajevima i višedecenijske starosti, kroz reprogram potraživanja - kazao je Bulajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.