NavMenu

Pet jednostavnih vježbi za uspravno držanje koje možete da radite čak i dok sjedite u radnoj stolici

Izvor: Novosti Petak, 19.05.2023. 09:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)Ilustracija
Navikli smo da satima sjedimo pogrbljeni za stolom - takva je sudbina onih koji rade u kancelariji. I veoma je loše za držanje. Međutim, loše držanje vas ne čini samo pognutim i utiče na vašu estetiku. Prema terapeutkinji Eli Burt, neusklađenost kičme dovodi do kraćeg udisaja i može izazvati bol u zglobovima i grudima.

Ovi jednostavni pokreti, koji se mogu raditi svaki dan, pomažu da se značajno poboljša držanje.


Vježba 1. Jednostavan stav

Stanite leđima uza zid. Dok opuštate gornji dio tijela, fokusirajte se na postavljanje stopala i velikih prstiju na pod. Zatim zadržite položaj tako što ćete ispružiti kičmu prema gore. Ovu vježbu uradite nekoliko puta tokom radnog dana po pet do deset minuta. Samo stajanje uz zid može napraviti veliku razliku u vašem držanju.


Vježba 2. Istezanje

Trebaće vam stolica, sto ili zid da završite ovu vježbu. Stanite oko metar od stolice, stavite ruke na leđa, lagano savijte koljena i savijte se, držeći ruke ispravljene. Tijelo treba da bude pod pravim uglom u odnosu na kukove, donji dio leđa se ne savija - ovako se proteže grudi. Zatim, držeći ruke na naslonu stolice, pokušajte da se sagnete čak i malo niže - ramena će vam biti na ušima. Držite ovu poziciju 30 sekundi, dišući ravnomerno.


Vježba 3. Otvaranje sanduka

Loše držanje utiče na naše disanje, izaziva bol u grudima i ubrzava rad srca. Ako stojite leđima i sjedite pogrbljeni, dijafragmi će biti teže da se normalno kreće. Smanjenje broja dubokih udisaja može dovesti do smanjenja nivoa kiseonika i povećanja nivoa ugljen-dioksida u krvi.

Za vježbu će vam trebati traka, konopac ili čak kaiš od kućnog ogrtača. Držeći traku sa obje ruke ispred sebe, ispravite ih i podignite iznad glave. Pokušajte da lagano pomjerite ruke nazad što je više moguće. Držeći ruke ispravljene, ponavljajte istezanje dok napetost u grudima i ramenima ne počne da popušta.


Vježba 4. Sjedeći obrti

Ova vježba se može uraditi čak i dok sjedite u kancelarijskoj stolici. Sjedite na stolicu, podignite noge. Zatim okrenite preko desnog ramena i desnom rukom uhvatite naslon stolice. Bez naprezanja, zadržite uvijanje nekoliko sekundi, gledajući što dalje možete preko desnog ramena. Zatim ponovite na drugoj strani.


Vježba 5. Sjedeći most

Prema riječima terapeutkinje Eli Burt, jačanjem glutealnih mišića možete podržati ostatak tijela. Ova vježba istovremeno jača glutealne mišiće i isteže prednji dio butina, što pomaže u poboljšanju držanja i ublažavanju nelagodnosti u donjem dijelu leđa. Početni položaj: ležeći na podu, stopala u širini kukova, savijena koljena, stopala pritisnuta na pod. Počnite tako što ćete stisnuti zadnjicu, a zatim polako podignite karlicu od poda. Držite se na vrhu mosta dvije sekunde. Uradite suprotan pokret, spuštajući svaki dio tijela na pod.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.