NavMenu

Zagađenje plastikom može se smanjiti za 80%, čime će svijet uštedjeti 4,5 triliona USD - Tehnologiju imamo, potrebna je samo jedna stvar

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.05.2023. 14:36
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Maurice Angres)
Zagađenje plastikom može se smanjiti za 80% čime će svijet uštedjeti 4,5 triliona USD – poruka je novog izvještaja UNEP "Zatvaranje slavine: Kako svijet može da zaustavi zagađenje plastikom i da kreira cirkularnu ekonomiju". Tehnologiju imamo, potrebna je "samo" politička volja, zaključak je izvještaja koji je predstavljen kao vodič za vlade i biznise.

Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje zagađenja plastikom je da se prvo koristi manje novih proizvoda, pokazuje analiza UN. Proizvođači treba da ponude višekratne kese i flaše i da uvedu mehanizme koji bi produžili životni vijek proizvoda, poput popravki stvari, pranja ambalaže.

Takvi napori mogu smanjiti zagađenje plastikom za 30% do 2040. godine, recikliranje plastičnog otpada za još 20%, dok će pažljiva upotreba alternativnih materijala smanjiti problem za dodatnih 17%, ističe se u izvještaju. U kombinaciji sa pravilnim odlaganjem preostalog otpada, do 2040. svet može izbjeći do 80% štete koja nastaje nepravilnim postupanjem sa plastikom, uključujući dodatne emisije ugljenika, izlaganje toksinima i uništavanje okeana.


U početku može biti značajnih troškova

Oko 430 miliona tona plastike proizvede se svake godine, a kako stvari stoje, očekuje se da će to biti utrostručeno do 2060 godine.

UNEP predviđa scenario u kom će količina plastičnog otpada spasti na 41 milion tona do 2040. godine u odnosu na 227 miliona tona ukoliko ništa ne preduzmemo. Kako se bude povećavala ponovna upotreba materijala, smanjiće se količina sirovina sa 385 miliona tona plastike na 150 miliona tona. Proizvodnja jednokratnih proizvoda kao što je pribor, biće prepolovljena. Da bi se ovaj optimistični scenario ostvario, svijet će morati da se otarasi nepotrebne plastike, poput ogromnih količina pakovanja, opasnih hemikalija i supstanci koje otežavaju recikliranje.

Dobra vijest je da se svi koraci mogu ostvariti sa postojećom tehnologijom, ali zahtijevaju ozbiljnu političku akciju. UNEP ističe da će biti potrebno da vlade, primjera radi, zabrane materijale koji se ne mogu reciklirati, uvedu obaveznu upotrebu reciklirane plastike, kao i porez na plastiku, da okončaju subvencije za fosilna goriva i donesu zakone koji će urediti oblast vraćanja ambalaže.

Ne krije se da u početku može biti značajnih troškova, ali ukupna ušteda se procjenjuje na 4,5 triliona USD. Ušteda će se postići kombinacijom nižih troškova za pravljenje plastike, viših prihoda od recikliranih materijala i manjih gubitaka od izbjegnutih oboljenja izazvanih ekološkim problemima.

UNEP procjenjuje da bi moglo da se otvori 700.000 novih radnih mjesta, a gubici u sektoru odlaganja otpada bi bili balansirani sa 1,4 miliona novih radnih mjesta u industriji ponovne upotrebe.

Izvještaj je objavljen u susret pregovorima o međunarodnom sporazumu za okončanje zagađenja plastikom i poziva na sistemske promjene.

- Ne možete rješavati samo dio problema. Ne možete samo reći, hajde da recikliramo plastiku, hajde da izbacimo jednokratnu plastiku - upozorava Agarval Kan, direktor ekonomskog odjeljenja UNEP.

Loša vijest je da čak i ako se zagađenje plastikom smanji za 80%, i dalje će ostati 100 miliona tona plastičnog otpada.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.