NavMenu

Plutajući zdravstveni centar je novi orijentir Dubaija (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 18.05.2023. 11:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Kalbod Studio dizajnirao je futuristički medicinski centar smješten u Dubaiju. Riječ je o plutajućem kompleksu koji spaja najsavremenije tehnologije sa principima održivosti uz prilagođavanje društvenim i geografskim uslovima lokacije.

Ovo ostrvo se zove Dubai Healthcare City i podijeljeno je na pet slojeva. Ima svoj podvodni transportni sistem, a pored objekata u kojima se liječe pacijenti predviđeni su i djelovi za edukaciju i istraživanje.

Kompleks ima oblik polumjeseca, geometriju kultnog Burdž al Araba i vjerske elemente islamskog lunarnog mjeseca. Uz podvodni transport i električne automobile, ostrvo je stavljeno na raspolaganje pješacima.

Ima tri zone. U centru su neboderi sa milion kvadratnih metara. Bazu čine prostorije za edukaciju, a dio u obliku polumjeseca predviđen je za izložbe, istraživanja, naučno-tehnološki park i biblioteku.

Zatim slijedi 14 kula u kojima se nalaze bolnice, kao i 24 hotela smještena simetrično na dva kraja ostrva. Svi objekti imaju terase sa obiljem vegetacije koja doprinosi zasjenčenju prostorija i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Objekti su povezani visećim stazama sa zelenilom koje omogućavaju šetnju duž ostrva na više nivoa uz divan pogled na Dubai i Persijski zaliv.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.06.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Blizu 200.000 EUR za izradu glavnog projekta sportske dvorane na Cetinju

Prijestonica Cetinje raspisala je tender za izradu Glavnog projekta sportske hale u tom gradu, za šta je opredijeljeno 160.000 EUR bez, odnosno 193.600 EUR sa PDV-om. Poziv je raspisan po skraćenom postupku, pa se ponude dostavljaju najkasnije do 19. juna do 9 sati. - Budući da je prvi poziv za projektovanje i izgradnju objekta sportske hale poništen iz razloga što nije pristigla nijedna ponuda, a da jeinvesticija predviđena budžetom gdje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.