NavMenu

Uskoro zajednički željeznički prelaz Crne Gore i Srbije - Kontrola putnika i robe samo u Bijelom Polju

Izvor: Mina/Vijesti Četvrtak, 18.05.2023. 08:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Maria_Domnina)Ilustracija
Kraj radova na željezničkoj stanici Bijelo Polje može se očekivati tokom juna dok će, zavisno od vremenskih uslova, tada biti završeno i uređenje parkinga ispred te stanice. Benefiti izgradnje biće smanjenje zadržavanja vozova u graničnoj zoni Crne Gore i Srbije, pošto će se kontrola vršiti samo u Bijelom Polju.

- Sve granične operacije na vozovima vršiće se u ovoj stanici, tako da se međunarodni vozovi mogu zadržati u stanici Prijepolje samo iz komercijalnih razloga, za razliku o sadašnje situacije kada imamo "duple operacije" u dvije stanice i kontrolu putnika i robe sa obje strane granice - saopštili su iz Ministarstva kapitalnih investicija za Vijesti.

Iz tog resora su kazali da se projekat finansira iz pretpristupnih IPA fondova, te da uz dodatne radove na parkingu košta 2,31 mil EUR, od čega država plaća gotovo 44%, dok ostatak pokriva Evropska unija (EU).

U Vladinom Programu ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2025. godine je navedeno da je zajednički prelaz jedna od reformskih mjera koja se vezuje za širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice (TZ) jugoistočne Evrope i akcioni plan TZ za transportne olakšice, kojim je i bila planirana izgradnja zajedničkog željezničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

Tim akcionim planom je kao opšta obaveza definisana izgradnja i/ili modernizacija postojeće infrastrukture na zajedničkim graničnim prelazima između zemalja regiona, u cilju otklanjanja identifikovanih fizičkih i tehničkih barijera, sa rokom realizacije četvrti kvartal ove godine.

Nakon apliciranja kod IPA fondova, ovaj projekat adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade je odobrila EU i nakon sprovođenja tenderske procedure u 2021. godini, izabran je izvođač radova, tako da su radovi počeli u prošloj godini, sa očekivanim trajanjem od godinu.

- Ovim radovima omogućiće se adaptacija i izgradnja dovoljnog broja službenih prostorija za sve učesnike u radu u zajedničkoj stanici Bijelo Polje i stvoriti preduslovi za rad u graničnoj zoni u skladu sa EU procedurama, skraćujući vrijeme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije - navedeno je u PER-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.