NavMenu

Kako izgraditi sistem poslovanja u šest koraka

Izvor: Stratego Četvrtak, 18.05.2023. 07:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/fizkes)Ilustracija
Sigurno ste čuli da su neke kompanije uspješne zato što rade po određenom "sistemu". Ali šta to u stvari znači? Gdje početi? Za koji sektor ih napraviti? Kako izgraditi sistem poslovanja?

Sistem nije ništa drugo nego skup procedura, a procedura je samo lista konkretnih koraka za određenu radnju.

Evo kako da ih razvijete.


Odlučite gdje da počnete

Pitajte se sledeće stvari:

- Gdje želite da vam posao lakše teče?
- Koje zadatke radite svake nedelje?
- Koji vas zadaci guše?
- Korisno je i iskoristiti tuđe liste za početak. Podesite ih prema sopstvenim potrebama i gledajte kako će odlične stvari početi da se događaju. Možete uvesti procedure za mejl, objave na Fejsbuk stranici biznisa i za planiranje nedelje.


Izlistajte sve korake

Svako ima određene metode za rad, ali najčešće su nasumične, ne sistemske. To često dovodi do dugotrajnog provjeravanja društvenih mreža, umjesto korisnog rada.

Kad odlučite gde su vam procedure potrebne, zapišite sve korake potrebne za izvršenje zadatka. Tako ćete prepoznati koja su vam područja nejasna i nedovoljno razrađena.

Nemojte biti perfekcionista, odaberite najbolje rješenje u ovom trenutku. Neka vam je svaki korak specifičan i konkretan. Svaki korak bi trebalo da krene s glagolom, jer tako osiguravate delovanje. Ako vam za izvršenje procedure treba više od 15 koraka, i nekoliko sati, razložite je na manje djelove.


Testirajte proceduru

Kad krenete, procedura će vam biti spora i neobična. Kad ste proceduru izvježbali više puta, iskoristite metodu "napravi, pa provjeri". Automatski odradite proceduru, potom provjerite jeste li prošli sve korake s liste. Postaćete sve efikasniji, što više budete vježbali - ne odustajte.


Po potrebi podešavajte procedure

Nakon testiranja procedure, pitajte se:

- Šta treba biti definisanije?
- Koje korake bi trebao preurediti kako bih bio efikasniji?
- Šta nije upalilo prošli put?

Promišljanjem ćete doći do ključnih saznanja, koja će vam pomoći da poboljšate procese. Sad kad ste promislili o proceduri, po potrebi je podesite.


Iskoristite proceduru

Kad nešto stalno ponavljate, to vam uđe u naviku. Kad stalno koristite nedeljne planove, imaćete bolje šanse za uspeh. Kad ne isplanirate nedelju, vjerovatno neće biti produktivan.


Kako izraditi sistem poslovanja? Ponavljajte procese.

Sad kad ste napisali, i iskoristili jednu proceduru, napravite novu, pa potom njih još nekoliko kako bi razvili sistem. Ako ste vlasnik biznisa, vjerovatno će vam trebati sistem za:

- računovodstvo;
- odnose s klijentima;
- efikasnu komunikaciju;
- razvoj proizvoda i usluga.

Kad stvorite sisteme i procedure u poslovnom i privatnom životu, oslobodićete vrijeme i imaćete više mentalne snage za bitnije stvari.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.