NavMenu

Tri razloga za i jedan protiv zašto ovog proljeća (ne) treba da posjetite Činkve Tere - Bajkoviti raj uništavaju horde nepristojnih turista

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.05.2023. 09:43
Komentari
Podeli

Riomađore (Foto: Milutin Labudović)Riomađore
Kada je Bog kreirao svijet, u ruci mu je preostalo 5 sjemena. Pustio ih je da padnu i dao im ime Cinque Terre (u prevodu pet zemalja). Tako kaže legenda o jednoj od najposjećenijih italijanskih atrakcija gdje živi 3.500 ljudi, ali godišnje se sjati 2,5 miliona turista.

Pet bajkovitih sela raspoređenih po strmim liticama privlače pažnju posjetilaca zbog nepristupačnosti, šarenih fasada, tirkiznog mora. Nalaze se na sjeverozapadu Italije, u oblasti Ligurija, a ovdje na dnevni izlet nerijetko dolaze turisti iz Firence, Pize, Đenove i Milana. Mnogo je razloga zašto bi trebalo posjetiti ovaj italijanski biser, a mi izdvajamo tri za, ali i jedan protiv.


Za: Jedan dan dovoljan je za sva sela

Činkve Tere čine pet sela: Riomađore, Manarola, Kornilja, Vernaca i Monteroso. Dovoljan je jedan dan da se posjete sva mjesta jer su mala i protežu se Ligurijskom obalom u dužini od samo 15 kilometara. Čitava oblast bila je nedostupna, osim sa mora, do gradnje željeznice 1870-ih. Negostoljubivo okruženje primoralo je stanovnike da se dovijaju u gradnji domova i kultivaciji zemljišta, a danas je to jedan od razloga popularnosti ove regije među turistima iz cijelog svijeta.

Za najlepša i najromantičnija sela važe Vernaca i Manarola, a na društvenim mrežama ćete uglavnom viđati spektakularne zalaske sunca slikane upravo ovdje.

Vernaca važi za jedno od najromantičnijih sela (Foto: Milutin Labudović)Vernaca važi za jedno od najromantičnijih sela

Kornilja je jedino selo koje nije na samoj obali i do kog vodi 370 stepenika od željezničke stanice, što je mnogima razlog da je zaobiđu, ali upravo visina i manjak turista mu daju posebnu čar.

Riomađore će se svidjeti poštovaocima ljudskih prava, jer ga krasi klupa u duginim bojama i sa citatom italijanskog predsjednika Serđa Matarele: "Homofobija i transfobija narušavaju ljudsko dostojanstvo".

U Monterosu ćete vidjeti gigantsku statuu Neptuna, 14 metara visoku i 170 tona tešku. Skulptura je izgrađena od gvožđa i kamena 1910. godine po narudžbini bogatih žitelja koji su se vratili u selo nakon što su se obogatili u Argentini. Monteroso je najveće, najpristupačnije i zato i manje atraktivno mjesto, ali je jedino sa prostranom pješčanom plažom, pa privlači posjetioce željne plivanja.


Za: Raj za ljubitelje pješačenja – Krenite Putem ljubavi, ali ne u japankama

Ipak, većina turista ovdje ne dolaze zbog kupanja. Čitav predio je od 1997. godine pod zaštitom Uneska, a 1999. osnovan je Nacionalni park Činkve Tere. Najbolji način da se park istraži i uživa u ljepotama krajolika je pješačenje.

Do Kornilje vodi 370 stepenika (Foto: Milutin Labudović)Do Kornilje vodi 370 stepenika
Staze između sela su uređene za pješačenje i kreću se od laganijih do zahtjevnih. Najizdržljiviji mogu se oprobati na Plavoj stazi dugoj 11 kilometara koja povezuje Riomađore i Monteroso, prvo i poslednje selo. Najpoznatija i najlakša staza je Put ljubavi između sela Riomađore i Manarola. Dugačka je samo 2 km i šetnja traje oko pola sata. Ipak, trenutno je staza zatvorena i trebalo bi da bude otvorena naredne godine.

I inače se staze često zatvaraju, pogotovo u ranom proljećnom periodu, zbog klizišta, pa je potrebno provjeriti neposredno pred put da li je pristup dozvoljen.

Savjet: Nikako ne krećite na pješačenje u japankama, sandalama i neprimjerenoj obući. Italijanske vlasti su 2019. godine zabranile upotrebu japanki na stazama zbog brojnih situacija kada su morali da spasavaju nespremne turiste, nekad i helikopterima. Svako ko se ogluši o zabranu rizikuje kaznu od 2.500 EUR.


Za: Centar bez automobila - Najbolje je ići vozom

Najbolji način da se krećete između mjesta je voz, koji ide često. Vožnja između svakog sela traje svega nekoliko minuta, a specijalizovana dnevna karta sa neograničenim brojem vožnji može se kupiti po ceni od 18,2 EUR. Karta za jednu vožnju košta 5 EUR, tako da se onima koji žele da posjete sva sela isplati da kupe dnevnu kartu.

Na liticama ljeti sve vrvi od turista (Foto: Milutin Labudović)Na liticama ljeti sve vrvi od turista
Sela možete posjetiti i brodom, što je nešto skuplje, ali svakako preporučljivo zbog nezaboravnog pogleda na litice i naselja sa mora. Automobil se nikako ne preporučuje, ali ako baš želite, do svakog od ovih sela možete stići automobilom, parkirati na ulazu i onda, neometani sirenama, šetati po strmim uličicama.

Budući da je smještaj u samim selima prilično skup, možete ga pronaći u gradu La Specija koji je od prvog sela vozom udaljen samo nekoliko minuta.


Protiv: Ljetnje gužve su nepodnošljive - Mještani očajni zbog nepristojnih turista

Rano proljeće je idealno za posjetu ovom bajkovitom krajoliku, pogotovo ako želite da izbjegnete ljetnje vrućine i gužvu. Od maja do septembra očekujte gužvu i naoružajte se strpljenjem potrebnim za mimoilaženje sa turistima koji dolaze najčešće iz Evrope, SAD i Azije.

Ozbiljniji turizam počinje da se razvija tek 70-ih godina prošlog vijeka, ali niko nije mogao da pretpostavi da će turisti pohrliti u tolikom broju. Kao glavni krivci za popularnost navode se poznati turistički novinar Rik Stivs koji je ovaj kraj otkrio široj populaciji, ali i idilične slike na Instagramu.

Mještani su očajni zbog hordi nepristojnih turista koji nerijetko, u želji da dobiju što bolji kadar, zaobilaze sve znakove "zabranjeno", urezuju imena u stijene, bacaju smeće svuda. Kada ogromni kruzeri pristanu u obližnju La Speciju, u vozove koji vode ka selima gotovo da ne može da se uđe, a kretanje ulicama postaje otežano.

Zato su sve češće ocjene da je ova regija izgubila dušu i postala žrtva sopstvenog uspjeha, pa se mogu čuti apeli da se broj posjetilaca ograniči na 1,5 miliona godišnje.

M. Dedić


Fotogalerija
Činkve Tere
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.