NavMenu

Komisija za ekonomska pitanja usvojila rebalans budžeta

Izvor: RTCG Srijeda, 17.05.2023. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Per Bengtsson)
Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, kojim se povećavaju prihodi i obezbjeđuje finansiranje predstojećih izbora, usvojen je danas na sjednici Vladine Komisije za ekonomska pitanja (KEP), potvrđeno je TVCG.

Rebalansom, koji je pripremilo Ministarstvo finansija, povećavaju se izvorni prihodi budžeta za 225 miliona na 2,37 mlrd EUR, dok se rashodi uvećavaju za 46 miliona na ukupnih 2,56 milijardi.

- Prihodi budžeta planirani su kao rezultat revidiranih makroekonomskih poikazatelja koji utiču na kretanje prihoda budžeta, usvojenih mjera poreske politike i naplate prihoda u dosadašnjem periodu godine - navodi se u informaciji Vlade usvojenoj na sjenici KEP-a, u koju je TVCG imala uvid.

Deficit se predloženim rebalansom smanjuje sa 366,3 na 187,9 miliona, dok su nedostajuća sredstva za finansiranje obaveza do kraja godine 526,8 miliona i manja su za 176 miliona.

- Shodno revidiranih prihodima, projektuje se ostvarenje deficita potrošnje od 188 mil EUR, odnosno 2,9% BDP-a, što predstavlja smanjenje deficita u odnosu na inicijalni plan za 178 miliona. Projektovani deficit budžetske potrošnje nalazi se u okvirima mastriških kriterijuma deficita budžetske potrošnje i zadovoljavaju se kriterijumi fiskalne odgovornosti utvrđeni Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti - dodaje se u usvojenoj informaciji.

Rebalansom budžeta projektuje se ulazak u zonu suficita tekuće potrošnje u iznosu od 15 mil EUR, odnosno 0,2% BDP-a.

- Na osnovu projektovanih prihoda i rashoda do kraja godine, nedostajuća sredstva za finansiranje obaveza u 2023. godini su 526,8 mil EUR, što je umanjenje za 176 miliona - ističe se u informaciji.

Predlog rebalansa budžeta naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade do kraja ove sedmice, nakon čega će biti proslijeđen parlamentu na usvajanje.

Rebalansom je planirano i finansiranje predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora, pa će MUP-u biti opredijeljeno 375.205 eura, a Državnoj izbornoj komisiji 1,4 miliona za organizaciju izbornog procesa.

U budžetsku rezervu će biti preusmjereno 4,6 miliona za pokrivanje sredstava utrošenih za drugi krug predsjedničkih i finansiranje parlamentarnih izbora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.