NavMenu

Evo šta nikad ne smijete reći novom zaposlenom kad ga uvodite u posao

Izvor: Stratego Srijeda, 17.05.2023. 07:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Kad primate novu osobu u tim, to može biti osjetljivo vrijeme: formirate toj osobi utiske koji će ponekad biti dugoročni, a ono što se dogodi tokom prvih nedelja odrediće kako će ta osoba gledati na kompaniju u budućnosti.

Evo pet apsolutno najgorih stvari koje možete reći novom zaposlenom.


"Sad smo pretrpani i niko neće stići da te obuči, pa pronađi sebi neki posao tokom idućih nekoliko nedelja. Evo ti neki priručnici, pa pročitaj"

Novi zaposleni su obično uzbuđeni i jedva čekaju da počnu sa radom. Kad otkriju da će neko vrijeme samo sjediti i čekati, "potonuće im sve lađe". Ako želite da novi članovi tima ostanu entuzijastični i uzbuđeni, morate im pokazati koliko ste vi uzbuđeni što ih imate u timu, te se potruditi da imaju šta da rade (Isto u ovoj kategoriji: "Ne znam tačno kad stiže tvoj računar").


"Čuvaj se zamjenice direktora - s njom nije lako"

Upozorite li novog zaposlenog na teškog saradnika, djeluje da je to dobro djelo. Ali na taj način trujete odnos unaprijed, prije nego što je i počeo. Svakako možete novom kolegi dati koristan savjet (na primjer "Ona voli kratke mejlove i ne voli da je prekidamo tokom dana"), ali nemojte negativno karakterisati druge, nego pustite novom zaposlom da ih sam procijeni.


"Mi sad idemo svi na ručak i vraćamo se za sat vremena"

Dodijelite nekome iz tima zadatak da prvi dan ruča s novim zaposlenim - ili barem da ga obavijesti koje opcije su dostupne. I definitivno ga nemojte napustiti ako cijelo odjeljenje ili kompanija ide na zajednički ručak.


"Stvarno je trebalo da zaposlimo ženu, drago mi je da smo tebe pronašli"

Nemojte da se vaša nova zaposlena počne osjećati kao da je zaposlena radi političke korektnosti, ili da vam je pol važniji od sposobnosti.


"Imamo inicijaciju za nove"

Možda je slanje novog zaposlenog u nepostojeću kancelariju po kancelarijski materijal ustaljeni ritual, ali vaše inicijacijske tradicije su možda opasnije nego što mislite. Upitajte se hoće li novi zaposleni to doživjeti kao dobrodošlicu ili samo kao neugodu. Ne tražite od njih da otpjevaju pesmu (neke kompanije to rade!), podijele s vama svoj najneugodniji trenutak ili ih na drugi način izložite i učinite ranjivima pred grupom nepoznatih ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.