NavMenu

Zajednički željeznički prelaz u BP od značaja za građane i privredu - Cilj razvoj modernog multimodalnog logističkog koridora koji povezuje Luku Bar sa zaleđem

Izvor: Mina Ponedjeljak, 15.05.2023. 15:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Christo Anestev)Ilustracija
Radovi na željezničkoj stanici u Bijelom Polju, koja će po završetku funkcionisati kao zajednički željeznički prelaz između Crne Gore i Srbije, pravi su primjer međuresorne saradnje u cilju unapređivanja regionalnog povezivanja, ocijenio je ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović.

- Zadovoljstvo mi je da danas obiđemo finalne radove na projektu koji je pravi primjer međuresorne saradnje u cilju unapređivanja regionalnog povezivanja poručio je Ibrahimović.

On je finalne radove na željezničkoj stanici u Bijelom Polju obišao zajedno sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice (TZ), Matejem Zakonjšekom, direktorom CEFTA sekretarijata, Emirom Đikićem, Ingveom Engstroemom ispred EU Delegacije u Crnoj Gori i predsjednikom Skupštine Opštine Bijelo Polje, Ernadom Suljevićem.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz MKI, dodao da je olakšavanje međugraničnih prelaza sjajna poruka koju svi zajedno šaljemo regionu i široj javnosti, a to je da se kroz zajedničke napore ka uspostavljanju jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu pripremamo za skorije članstvo u Evropskoj uniji, naglašavajući da se godinama transportna infrastruktura postavljala kao jedan od ograničavajućih faktora daljeg privrednog rasta i razvoja.

- Iako se to stanje popravlja, pred nama su još brojni izazovi, novi projekti, nove investicije, kako bi se svima omogućilo pravo na nesmetani protok ljudi, robe, usluga, kapitala, i na tom putu kao i do sada računamo na našeg strateškog partnera, Evropsku uniju, uz čiju podršku se i ovaj projekat realizuje - naveo je Ibrahimović.

Engstroem je rekao da željeznički transport ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Evrope.

- Zajednički granični prelaz u Bijelom Polju pripada željezničkoj interkonekciji TEN-T Ruta 4 i ne samo da će poboljšati veze između dvije zemlje i njihovih naroda, već će podstaći prekogranične ekonomske aktivnosti. Ovaj rekonstruisani objekat postaće savremena one-stop-shop željeznička infrastruktura za jeftinije, brže i jednostavnije granične prelaze. U kombinaciji sa drumskom i željezničkom vezom Bar-Beograd, Ruta 4 će se razvijati u pravcu modernog multimodalnog logističkog transportnog koridora koji povezuje Luku Bar sa zaleđem - saopštio je Engstroem.

Zakonjšek je kazao da smo svjedoci da neadekvatne transportne mreže i nedostatak koordinacije ozbiljno ograničavaju povezanost građana, ali i proizvođača i potrošača sa globalnim i regionalnim tržištima.

- Rješenja ovih pitanja zahtijevaju ulaganja u infrastrukturu, ali i bolju saradnju susjeda. Stanica u Bijelom Polju postaće sjajni primjer saradnje Crne Gore i Srbije. Pod jednim krovom sarađivaće nadležne službe dvije zemlje, a voz neće morati da staje dva puta. Drago mi je što smo današnjim događajem pokazali značaj EU investicija u regionu - rekao je Zakonjšek.

Đikić je kazao da međunarodna trgovina i transport uvijek idu ruku pod ruku, a da je za njihovo funkcionisanje neophodna održiva i efikasna infrastruktura.

- Zajednički prelazi, izgrađeni po evropskim standardima, približavaju nas Evropi i prije svega koriste građanima i kompanijama našeg regiona. Radeći zajedno na ovakvim projektima, doprinosimo razvijanju i međusobnoj povezanosti naših ekonomija i unaprjeđenju efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca u okviru CEFTA-e ali i sa Evropskom unijom", naveo je Đikić.

Suljević je saopštio da je zadovoljan kvalitetom izvedenih radova, te da se nada skorom završetku svih radova i stavljenju u punu funkciju svih sadržaja.

- Bijelo Polje kao administrativni i regionalni centar sjeverne regije dobiće završetkom radova modernu željezničku stanicu koja će pružiti visok kvalitet usluga za građane i putnike koji dolaze u naš grad. Ovaj projekat je od posebnog značaj i zbog naše težnje da u narednim godinama postanemo respektabilna turistička destinacija. Iskazujem zahvalnost svima koji su dio ovog projekta, posebno Evropskoj uniji koja finasira radove IPA sredstvima - kazao je Suljević.

Obilazak radova upriličen je uoči početka Samita povezivanja 2023 koji organizuju Stalni sekretarijat Transportne zajednice i CEFTA sekretarijat. Dvodnevnom samitu, koji se održava u Budvi, će pored ministara saobraćaja regiona prisustvovati i visoki zvaničnici EU, predstavnici i direktori međunarodnih finansijaskih institucija.

Ibrahimović je kazao da je dosadašnja saradnja sa Transportnom zajednicom i organizacija ovog važnog samita u Crnoj Gori još jedan pokazatelj dobrih odnosa koje zemlje Zapadnog Balkana u kontinuitetu održavaju i kroz koje nastoje da unaprijede i ostvare modernizaciju saobraćaja u svim segmentima.

- Raduju me najave visokih zvaničnika i resornih ministara regiona koji su do sada potvrdili svoje učešće i očekujem produktivne i sadržajne razgovore i susrete sa kolegama, ali i predstavnicima EU institucija - naveo je Ibrahimović.

Zakonjšek je kratko informisao Ibrahimovića o tekućim aktivnostima i pripremama za ovaj događaj ukazujući na visoko interesovanje zemalja regiona za učešće i održavanje bilateralnih susreta, naglašavajući značaj posjete zvaničnika EU institucija i pažnju koja je usmjerena ka zemljama Zapadnog Balkana i nesporne podrške koju EU pruža, naročito u dijelu razvoja saobraćajne infrastrukture i politika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.