NavMenu

Od podnijetih preko 55.000 zahtjeva, legalizovana svega 2.722 bespravna objekta

Izvor: Dan Ponedjeljak, 15.05.2023. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Od 56.350 zahtjeva za ozakonjenje bespravno sagrađenih objekata u Crnoj Gori dosad su u legalizovana svega 2.722, dok su u prošloj godini urbanističko-građevinski inspektori naložili rušenje 84 objekta i podnijeli 137 krivičnih prijava, pokazuju podaci Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. U godišnjem izvještaju o radu tog resora navodi se da su institucije, prema podacima iz septembra, obradile 47.611 zahtjeva (85% ukupnog broja zahtjeva).

- Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva donijeto je 8.559 rješenja o prekidu postupka, od čega su u 2.274 takva rješenja donijeta zbog neusklađenosti sa planovima, a 400 rješenja radi rješavanja imovinskopravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva opštine nijesu dostavile detaljne podatke. Prema prikupljenim podacima, obračunat je i naplaćen dio prihoda od naknade za komunalno opremanje za bespravne objekte: u budžete jedinica lokalne samouprave uplaćeno je 4.195.538,47 EUR na ime ove naknade, dok je obračunati iznos 5.117.709,53 EUR - piše u godišnjem izvještaju, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Iz tog resora objašnjavaju da je sajber napad iz avgusta potpuno onemogućio sprovođenje postupka legalizacije: građanima, projektnim biroima, inženjerima, nadležnim organima lokalne uprave i ministarstvu kao nadzornom organu. Validni orto-foto snimak u 3D formatu i dalje nije dostupan nikome osim službenicima ministarstva.

U prošloj godini podnijeto je 17 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za složene inženjerske projekte. Od toga je, kako se navodi u izvještaju, donijeto pet rješenja o izdavanju građevinske dozvole, sedam o odbijanju zahtjeva i jedno rješenje o odbijanju predloga za ponavljanje postupka za izdavanje građevinske dozvole.

Urbanističko-građevinski inspektori lani su izvršili 484 kontrole po službenoj dužnosti.

- U odnosu na podnijete zahtjeve (inicijative i po službenoj dužnosti) donijeto je 409 rješenja kojima je izrečena mjera zabrane građenja objekta, 84 rješenja o rušenju objekata, 19 rješenja o odbijanju zahtjeva i tri rješenja o usklađivanju činjeničnog stanja, dok je, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, donijeto 10 rješenja o prekidu postupka. U izvještajnom periodu podnijeto je 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i 137 krivičnih prijava - navodi se u izvještaju o radu Ministarstva ekologije i prostornog planiranja.


Stambeno pitanje riješila 1.552 domaćinstva

U izvještaju se navodi da su u periodu od 2010. uspješno sprovedene četiri faze projekta "1.000+", kroz koji je stambeno pitanje riješeno za 1.552 domaćinstva.

- Kroz Projekat "1000+", kroz četiri faze realizacije, 1.552 domaćinstva, odnosno 3.958 članova domaćinstava, riješila su stambeno pitanje - navodi se u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.