NavMenu

Kombinovani uzgoj borovnica i jagoda dobitna kombinacija

Izvor: RTS Petak, 12.05.2023. 10:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)Ilustracija
Svilajnčanin David Radovanović među najmlađim je poljoprivrednicima u Donjoj Resavi. Opredijelio se za uzgoj borovnica bez upotrebe hemije. Isprobao je i kombinovani uzgoj borovnica i jagoda na istom zemljištu - i to sa odličnim uspjehom.

Preko Amerike gde je neko vrijeme radio, zatim studija, David Radovanović je sa 27 godina ipak izabrao voćarstvo kao zanimanje. Vratio se u svoj kraj i podigao zasad borovnice na jednom hektaru. Put nije bilo lak, ali uz pomoć interneta i društvenih mreža obezbijedio je dobar plasman borovnice na domaćem terenu, najviše u prestonici.

David na imanju ima savremeni sistem za zalivanje kap po kap, u planu mu je da tokom ljeta posle prodaje ovogodišnjeg roda postavi i protivgradnu mrežu. Nema sertifikat za organsku proizvodnju, ali kaže da biljke gaji bez trunke hemije.

Među prvima u Srbiji David je isprobao uzgoj borovnica i jagoda na istom banku. Biljke dijele zemljište, isti sistem za zalivanje, rastu i rađaju u simbiozi i ispostavilo se da je to dobitna kombinacija.

Koristio je subvencije, državne i opštinske, i jedan je od najmlađih poljoprivrednika u Svilajncu, sa registrovanim gazdinstvom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.