NavMenu

Mali restoranski trikovi za vinoljupce

Izvor: Vino.rs Četvrtak, 11.05.2023. 20:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
Kako se odlučiti za pravo vino u situaciji kada je na vinskoj listi sve više odličnih i relativno ujednačenih etiketa?

Bez obzira na nivo znanja o vinskoj kulturi, vinima, stanju na tržištu, a pogotovo kad je potrebno za restoranskim stolom poručiti vino za više ljudi i različitih jela, gotovo svako se može naći u neugodnom položaju. I da ne biste tek tako na sreću uprli u neku od etiketa, evo šta bi moglo pomoći u odlučivanju.

Dok ne sagledate sve opcije na vinskoj karti, ne možete pogriješiti ukoliko odmah poručite pjenušavo vino za početak. Ne mora to biti skupi šampanjac. Proseko ili kava će podjednako dobro odraditi posao i dati vam šansu da se ozbiljnije pozabavite vinskom kartom ili nekim od sledećih koraka.

Pritom, čak i da se pjenušavo vino ne uparuje savršeno sa predjelom, mehurići svakako izmame osmjehe i otvore apetit. A ako se pogodi da u ponudi postoji kakav pet nat, može biti dobra alternativa, jer će čitava situacija u tom slučaju zazvučati šmekerski.

Započnite razgovor sa somelijeom ili osobom koja vas poslužuje. Ovakva konverzacija može biti korisna u više pravaca. Za početak navedite mu koja su vam se vina dopala u poslednje vrijeme i što je još važnije, šta vam se u njima dopalo. To nije nikakva igra pogađanja u kojoj druga strana treba momentalno da iznese najbolji predlog za vas, već jedno široko otvaranje vrata po pitanju opcija i mogućnosti.

Kada sazna u globalu vaš ukus, someljer će se možda dosjetiti da vam ponudi i neke etikete koje se ne nalaze u karti ako takve postoje, a približnije su vašem nepcu, ili je možda zaostala buteljka neke starije berbe kada je nedavno stigao novi kontigent vina, naravno, po specijalnoj cijeni. Na kraju krajeva možete otvoreno razgovarati i o svojim platežnim mogućnostima, što će jasno definisati potragu bez nepotrebnog gubljenja vremena.

Igrajte na sigurno. Pouzdajte se u sopstveni ukus kad je riječ o uparivanju vina i hrane i ma koliko vas i sam šef sale ubjeđivao da određeni merlo savršeno ide uz jagnjeće kotlete, a barikirani šardone uz barenu teletinu u bijelom sosu, zahtijevajte tačno određeni prokupac ili moravu koji su vam negdje ranije poslužili i što vam se dopalo. Inače, razočaranje nije nemoguće.

Igre oko cijene. Odnos kvaliteta i cijene u globalu prodaje 99% vina na svjetskom tržištu. Ni boja, ni sorta, ni stil, ni miris ni ukus ni tanini ni kiseline nisu to što određuje ko će, kad i gde kupiti vino. Već samo ta fina klackalica odnosa cijene i kvaliteta. Tako je i u restoranskom mikrokosmosu gdje odvajkada vladaju određene premise tipa "ne naručuj najjeftinije vino sa liste" jer je ono vjerovatno na tom mjestu kako bi ga se restoran riješio što prije. Neki vispreniji stručnjaci kombinuju psihologiju u ovoj priči pa tvrde da je najgore vino zapravo ono drugo najjeftinije i da mu je namjerno namijenjeno to mjesto jer "iskusni" gost nikada neće naručiti najjeftinije.

Ali u vinskom biznisu je u igri toliko mnogo nepoznatih da garancije jednostavno ne postoje. Šta ako najjeftinije vino proizvodi vlasnik restorana u većim količinima nego što može sam da popije pa cijenom čašćava redovne goste koji poznaju i vole to vino? Šta ako je vinar umjesto u marketing uložio u odlična vina koja u nekom periodu poklanja restoranu u zamjenu za mjesto na vinskoj karti? Šta ako je najskuplje vino na listi zapravo čuvena etiketa koju skoro niko ne kupuje, ali se tu nalazi radi održanja renomea restorana? Ili je cijena nerazumno visoka, jer je vino zapravo odavno prošlo svoj zenit?

Zbilja je nezahvalno birati vino na bazi odnosa cijene i kvaliteta izuzev u slučaju da ste upoznati sa cijenom upravo određene etikete koja vam se dopada. Ako na vinskoj karti cijena takvog vina ne prelazi dvostruku iz prodavnice, ne razmišljajte previše...

I još nešto. Vino je sastavni dio hedonističke igre u kojoj je istraživanje ono najljepše. Sovinjon sa Fruške gore može biti odličan, ali možda ga duže macerirani grašac može zamijeniti u nekoj kombinaciji. I zato, pijte na čašu. Probajte, a kada nađete perfektan par, lako je naručiti bocu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.