NavMenu

Aerodromi "blokiraju" tri leta kompanije ToMontenegro

Izvor: Dan Srijeda, 10.05.2023. 10:37
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Aerodromi Crne Gore (ACG) obavijestili su nacionalnu avio-kompaniju ToMontenegro da nisu u mogućnosti da obezbijede prihvat i otpremu za tri leta ka Nantu, Lionu i Tel Avivu, a koje je kompanija planirala da realizuje nakon radnog vremena aerodroma u Podgorici.

Kako piše Dan, Aerodromi su o tome nedavno obavijestili ToMontenegro, koji je sada u problemu, jer je dovedena u pitanje realizacija tih letova. Nacionalna avio-kompanija je, prema našim informacijama, te letove planirala da realizuje nakon 23.30 časova, do kada je zvanična otvorenost aerodroma u Podgorici.

Kompaniji ToMontenegro je zbog "neotvorenosti" aerodroma Podgorica van radnog vremena ugrožen ljetnji čarter saobraćaj. Ukoliko se ne bude letjelo na značajnim čarter destinacijama i prihodi Crne Gore se smanjuju, jer veliki broj turista neće doći i trošiti novac u našoj zemlji. Takođe, zbog toga ispašta hotelska industrija, kao i svi drugi učesnici u lancu turizma i ugostiteljstva.

Vlada, koja je vlasnik i Aerodroma Crne Gore i ToMontenegra, nije se uključivala u rješavanje ovog problema, pa je pitanje kako će se i da li će se realizovati letovi ka ovim destinacijama, za koje je, između ostalih, iznajmljen avion "airbus 320" od litvanskog čarter prevoznika Heston Airlines. ToMontenegro iznajmljivanje aviona mora platiti po satu, letio ili ne letio ka tim destinacijama, tako da, ukoliko se ne realizuju letovi ka ovim trima destinacijama, kompanija će biti u čistom gubitku. Osim ka ovim trima destinacijama, avion je iznajmljen i za letove ka Kopenhagenu, Kairu, Jerevanu, Krakovu, Talinu, Rigi, Viljnusu...

Radno vrijeme aerodroma u Podgorici je od sedam do 23.30 časova. Dan je, nakon što je dobio informaciju o "problemima" u vezi sa ovim trima letovima kontaktirao Aerodrome i pitao zašto ne mogu da izađu u susret nacionalnoj avio-kompaniji i dogovore se oko slijetanja nakon radnog vremena.

- Aerodrom Podgorica pruža usluge prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i stvari u okviru utvrđenog radnog vremena i otvorenosti aerodroma za saobraćaj. Aerodrom Podgorica je tokom ljetnje sezone (mart - oktobar) otvoren za saobraćaj svakog dana od 7 do 23.30, dok je radno vrijeme zaposlenih od pet ujutru do 00.30. Van radnog vremena i otvorenosti za saobraćaj, Aerodrom Podgorica ne pruža predmetne usluge. Izuzeci su, naravno, sve hitne situacije - saopštili su za Dan iz Aerodroma Crne Gore.

Istakli su da su Aerodromi Crne Gore pravovremeno 15. septembra 2022. godine svim kompanijama dostavili informaciju o planiranoj otvorenosti za saobraćaj za tekuću ljetnju sezonu (mart - oktobar 2023. godine) kako bi na vrijeme mogli da planiraju saobraćaj i koju su naknadno dodatno produžili.

Aerodromi u regionu, tačnije u Tirani i Sarajevu, kao i Beogradu, rade 24 časa, pa su iz Dana pitali ACG zašto aerodrom u Podgorici ne bi mogao da radi 24 časa, makar nekoliko mjeseci godišnje kada je povećan broj letova.

- Aerodom Podgorica je za ljetnju IATA sezonu već produžio otvorenost za saobraćaj u odnosu na ukupne raspoložive resurse i kapacitete. Aktuelni pokazatelji saobraćaja ne opravdavaju inicijativu uvođenja radnog vremena 24/7 na Aerodromu Podgorica, a takva mogućnost samo za period turističke sezone je i neodrživa - naveli su iz Aerodroma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.