NavMenu

Njemačka privreda tone - Industrijska proizvodnja u martu opala za 3,4%

Izvor: Politika Ponedjeljak, 08.05.2023. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Industrijska proizvodnja u Njemačkoj je u martu opala za 3,4% u odnosu na prethodni mjesec, saopštio je danas njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Ovaj rezultat je značajno lošiji od prethodnih tržišnih prognoza, koje su predviđale pad za 1,3%.

Najveći pad u odnosu na prethodni mjesec je zabilježen u oblasti automobilske industrije, za 6,5%, kao i u građevinskoj industriji za 4,6%, a opala je i proizvodnja mašina za 3,4%.

Industrijska proizvodnja, bez građevinske industrije i proizvodnje energije, pala je za 3,3%.

Njemačke industrijske porudžbine su u martu pale za 10,7% u odnosu na prethodni mjesec na sezonski i kalendarski prilagođenoj osnovi, što predstavlja najveći pad iz mjeseca u mjesec od 2020. godine, na vrhuncu pandemije koronavirusa.

Na loš rezultat je značajno uticao pad porudžbina u sektoru proizvodnje prevoznih sredstava - brodova, vozova, letelica, vojnih vozila, gdje je broj narudžbina u martu opao za 47,4% u odnosu na prethodni mjesec.

Građevinska industrija je zabilježila pad proizvodnje od 4,6%. Dobavljači energije su, sa druge strane, povećali proizvodnju za 0,8%.

- Njemačka proizvodnja sve više pati od globalnog povećanja stopa, koje sve više koči ekonomiju - rekao je glavni ekonomista Komercbanke Ralf Solven.

On je upozorio da su "rizici od recesije u Njemačkoj u porastu" i da su podaci u suprotnosti sa prethodnim predviđanjima ekonomskog oporavka u drugoj polovini godine.


"Špigl" piše da su iznenađujući podaci o tome da je njemačka industrija proizvela znatno manje i citira ekonomistu Elmara Volkera koji navodi da najnovije brojke pokazuju da "opasnost od recesije nije spriječena".

Njemačka je izbjegla recesiju tokom zime iako je ukupna proizvodnja u prvom kvartalu razočarala ekonomiste koji su očekivali oporavak. Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard prošle nedelje je izjavila da se pogoršavaju izgledi za proizvođače u evrozoni zbog "razilaženja među sektorima privrede".

Njemce, ipak, mogu da raduju ovi rezultati u poređenju sa istim mjesecom lane, pošto je industrijska proizvodnja porasla za 1,8% u odnosu na mart 2022. godine.

Proizvodnja u Njemačkoj je u prvom kvartalu 2023. godine porasla za 2,5 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, navodi Destatis.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.