NavMenu

Zašto stranci kupuju nekretnine u Crnoj Gori?

Izvor: PR Ponedjeljak, 08.05.2023. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Peggy und Marco Lachmann-Anke)
Kupovina nekretnina u Crnoj Gori je interesantna strancima kako iz lifestyle razloga, tako i investicionih. Pored blage mediteranske klime i prirodnih ljepota, cijene nekretnina u Crnoj Gori su i dalje niže nego u ostalim zemljama evropskog Mediterana.

Saznajte zbog čega nekretnine na području Crne Gore predstavljaju posebno dobru investiciju, kao i šta se može očekivati od tržišta nekretnina u ovoj zemlji u budućnosti.


U kojim djelovima Crne Gore stranci najviše kupuju nekretnine?

Nije teško pretpostaviti da su nekretnine u Herceg Novom, atraktivne nekretnine u Tivtu ili Kotoru posebno zanimljive kupcima.

Primorije je uvijek bilo atraktivno, međutim poslednjih godina i drugi djelovi Crne Gore pokazuju investicioni potencijal. Pored Podgorice kao glavnog grada, tu je i sjever Crne Gore, naročito Kolašin. Ovaj dio je postao posebno zanimljiv od kako je završena prva dionica auto puta Bar - Boljare od Podgorice do Mateševa.


Kako će ulazak u EU uticati na nekretnine u Crnoj Gori?

S obzirom na to da je Crna Gora najozbiljniji pretendent za skoro pristupanje EU, investitori očekuju aktivan trend rasta cijena nepokretnosti koji je recimo u Hrvatskoj bio 5 -15% godišnje u zavisnosti od atraktivnosti lokacije u prvih pet godina nakon pristupanja EU, u Bugarskoj 62,5% prosječno u prve dvije godine, a u Rumuniji čak 66,7% prosječno u prvoj godini nakon prijema u EU.

Rastu cijene kvadrata u Crnoj Gori, kao i cijelog tržišta će svakako doprinijeti i rast finansiranja kupovine od strane domaćih banaka kao posljedica usklađivanja regulative u ovoj oblasti sa evropskim.

Ivan Dašić (Foto: Montenegro porspects)Ivan Dašić
Trenutno, finansiranje nerezidenata od strane crnogorskih banaka je sporadično i obremenjeno komplikovanom procedurom i nepovoljnim uslovima - varijabilne kamatne stope od 4,45% + 6 mjesečni Euribor ili fiksna kamatna stopa od 5,45% uz minimalni depozit 50% od izloženost banke što je nekonkurentno uslovima zemalja iz kojih dolaze kupci.

Značajno je napomenuti i mogućnost dobijanja privremenog boravka po osnovu kupovine rezidencijalne nekretnine u Crnoj Gori. Za ovo je, nakon izbijanja ratnih sukoba u Ukrajini, pogotovu aplicirao veliki broj Ukrajinaca i Rusa, ali je i broj zapadno Evropljana koji žele privremeni boravak u Crnoj godini u konstantnom porastu, pogotovo u poslednje dvije godine.


Niska poreska stopa kao odličan povod za otvaranje firmi u Crnoj Gori

Primijetan je porast broja registrovanih firmi od strane stranaca:
  • 2020. godina: 4.217 firmi
  • 2021. godina: 5.558 firmi
  • 2022. godina: 7.070 firmi
Trend rasta nesumnjivo postoji. Prednjače državljani Rusije i Turske, a za njima u primijetno manjem broju slijede državljani Srbije, Ukrajine, Njemačke, UK, Kine, USA.

(Foto: Pixabay.com/pixelRaw)
Ako izuzmemo državljane Rusije i Ukrajine, koji iz očiglednih razloga pokušavaju ostvariti ekonomsku aktivnost u Crnoj Gori, ostali su motivisani relativno niskim poreskim stopama koje u Crnoj Gori iznose:

- Porez na dohodak građana u iznosu od 9% za dohodak do 1.000 EUR mjesečno i 15% na dohodak preko 1.000 EUR mjesečno

- Porez na dobit preduzeća je progresivan i iznosi
  • 9% do 100.000 EUR dobiti;
  • Od 100.000 EUR do 1,5 miliona porez je 9.000 EUR + 12% na iznos koji je preko 100.000 EUR;
  • Preko 1,5 miliona dobiti porez na dobit je: 177.000 EUR + 15% na iznos preko 1,5 mil EUR;
- Porez na imovinu zavisi od opštine do opštine ali se kreće između 0,25% -1% tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Očekuje se da će period od naredne 3-4 godine i, nadamo se, prijem Crne Gore u EU, pokazati pun potencijal i kapacitet ovog tržišta nekretnina, a naša definitivna preporuka je da investirate u ovo tržište u narednih par godina.


Autor: Ivan Dašić, Montenegro Prospects

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.