NavMenu

Legalizacija oročena na pet godina

Izvor: Pobjeda Subota, 06.05.2023. 12:29
Komentari
Podeli
(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Izrada nacrta zakona o planiranju prostora, o izgradnji objekata i o legalizaciji bespravnih objekata su u finalnoj fazi. Radna grupa je uradila najveći dio posla, pa će resorno ministarstvo raspisati javnu raspravu tokom ovog mjeseca kazalaje Pobjedi generalna direktorica Direktorata za razvoj stanovanja i legalizaciju Radmila Lainović.

Kako je ranije najavljeno, u legislative se vraća građevinska dozvola, oročiće se legalizacija i planovi će biti podijeljeni na državne i lokalne. Što se tiče zakona o legalizaciji, predloženaje podijeljena nadležnost.

- Postupke legalizacije bespravnh objekata površine do 500 kvadrata rješavaće opštine, a preko 500 kvadrata državna agencija za legalizaciju ili organ uprave, što bi uredio ovaj zakon navela je Lainović i precizirala da bi se ta agencija, odnosno organ uprave osnovali na pet godina, na koliko će biti oročen i zakon o legalizaciji, kao temporalni akt.

- Nakon isteka tog perioda neće postojati mogućnost legalizacije bespravnih objekata. Nacrtom je formulisano rješenje koje predviđa rok od šest mjeseci (prekluzivan) da se svi bespravni objekti upišu u katastar nepokretnosti, a za sve koji se ne upišu u tom roku donosi se rješenje o rušenju - poručila je Lainović.

Takođe, kako je dodala, predlaže se raspisivanje javnog poziva za upis objekata koji su izgrađeni na državnoj imovini.
- Ko se ne prijavi, odnosno ne upiše objekat, pokreće se postupak upisa objekta na državu ili jedinicu lokalne samouprave u zavisnosti ko je titular prava svojine na zemljištu - objasnila je Lainović.

Da bi se legalizovao, objekat do 500 kvadrata ne mora biti usklađen sa parametrima planskog dokumenta, kako je važeće rješenje, ali se neće moći legalizovati objekti koji se nalaze na infrastrukturi i površinama planiranim za izgradnju objekata od opšteg interesa. Posebni uslovi za legalizaciju odnose se na udaljenost od susjednog objekta, regulacione linije i sl.

- Legalizacija objekata većih od 500 metara kvadrata je postavljena kompleksnije, pa će biti obavezna provjera statičke stabilnosti, određena maksimalna spratnost i slično - kaže Lainović i naglašava da će se objekti u zonama morskog dobra, nacionalnih parkova, putnog pojasa, vodoizvorišta, eksploatacionih područja, parkova prirode, zaštićenog kulturnog dobra i sl, moći legalizovati samo u skladu sa parametrima planskog dokumenta.

- Presjek stanja u prostoru je orto-foto snimak, te se legalizovati mogu samo objekti koje se nalaze na tom snimku urađenom u periodu od septembra 2017. do oktobra 2018. godine - objašnjava Lainović.

Dodala je da je interesovanje građana za proces legalizacije i dalje postoji.

- To se pokazuje kroz tekuću komunikaciju sa jedinicama lokalne samouprave i privrednim društvima koje izrađuju izvještaje o postojanju objekta na orto foto snimku i usklađenosti objekta sa parametrima planskog dokumenta. Naime, 3D orto-foto snimak nije dostupan na sajtu Ministarstva od sajber napada (septembar prošle godine), unutar Ministarstva može da se ostvari uvid u snimak, te smo preuzeli obavezu da dostavljamo snimke opštinama i revidentima u cilju nastavka procesa legalizacije. S obzirom na broj zahtjeva za dostavljanje snimaka zaključujemo da je značajan broj postupaka u toku - zaključuje Lainović.

Kako je ranije najavila resorna ministarka Ana Novaković Đurović, četiri zakonska rješenja zamijeniće postojeći Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine, za koji je zaključeno da je nefunkcionalan.

- Dali smo mogućnost izgradnje kondo hotela, koji zakonski može da koristi vlasnik dva mjeseca i da ostatak godine izdaje. Međutim, u praksi su se apartmani prodavali kao stanovi, a nije plaćana komunalna naknada. Tu smo imali desetine miliona šteta - tvrdi Novaković-Đurović i naglašava da su radne grupe upravo na tome radile.

Nacrt četvrtog zakona uređuje Inženjerska komora, jer se odnosi na struku.


Formiraće inspekciju samo za bespravnu gradnju

Što se tiče inspekcijskog nadzora, kako je istakla Lainović, predlaže se formiranje inspekcije zaštite prostora na državnom nivou.

- Ona bi bila nadležna da kontroliše samo bespravnu gradnju, a neophodno je i pojednostaviti postupak uklanjanja objekata - kazala je Lainović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.