NavMenu

UN: Sastanak na visokom nivou o sporazumu o ukrajinskom žitu iduće nedelje u Istanbulu

Izvor: Beta Petak, 05.05.2023. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
Sastanak na visokom nivou o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora biće sledeće nedelje u Istanbulu, izjavio je portparol Ujedinjenih nacija (UN) Farhan Hak.

- Predstavnici UN će danas učestvovati na tehničkom sastanku kojeg je sazvala Turska da bi se pripremio sastanak na visokom nivou koji će se održati u Istanbulu sledeće nedelje - rekao je Hak za TASS.

On je istakao da se UN raduju konstruktivnim i iskrenim razgovorima sa svim stranama da bi se prevazišle teškoće i radilo na nastavku i punoj primjeni sporazuma.

Sporazum o izvozu žitarica, u čijem su potpisivanju posredovale UN i Turska, sklopljen je jula prošle godine.

Da bi se ubijedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica preko Crnog mora, sklopljen je trogodišnji sporazum, a UN su prihvatile da pomognu olakšavanje ruskog izvoza hrane i vještačkog đubriva.

Moskva je međutim nezadovoljna sprovođenjem sporazuma, jer smatra da je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran zbog sankcija zapadnih država, a da je Ukrajina dobila ono što je dogovoreno.

Rusija je najavila je da neće dozvoliti da sporazum bude produžen posle 18. maja, jer nisu ispunjeni njeni zahtevi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.