NavMenu

Cijene rente za dvije godine porasle od 60 do 100% - U Budvi i Kotoru zakup jednosobnog stana do 1.500, u Podgorici 450 EUR

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 04.05.2023. 07:16
Komentari
Podeli
Budva (Foto: Unsplash/Lui)Budva
Izdavanje stanova od početka rata u Ukrajini poskupilo je u Podgorici 60%, a na primorju duplo, tako da je sada renta za jednosoban stan u Kotoru i Tivtu do 1.500, dok je prosječna u Podgorici 450 EUR. U ponudi, kako su kazali sagovornici Pobjede, manjih stanova skoro da i nema.

Kako je Pobjedi kazao ekonomski analitičar Darko Đikanović, bum tržišta nekretnina u 2022. godini je imao ogroman uticaj na izdavanje stanova gdje su rente porasle 50 do 60% u odnosu na pretprošlu godinu.

- U Podgorici, trenutna prosječna renta jednosobnih stanova iznosi 450 EUR, dok je u 2021. iznosila 300 EUR - ističe Đikanović i objašnjava da je to posljedica dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa što pokazuje da je ovaj tržišni segment pod velikim uticajem globalnih faktora.

- Nažalost, zbog toga stanodavci često otkazuju najam dugogodišnjim podstanarima, koji opet teško nalaze novi stan po pristojnoj cijeni - navodi Đikanović.

Vlasnik Multitask nekretnina Stefan Mišković potvrdio je analize, ali i naveo da se posljednjih mjeseci "smiruje situacija".

- Čini se da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cijene u određenim djelovima grada krenule ka dolje, pa do kraja godine očekujemo pad cijene rente. Najviše se traže stanovi u Siti kvartu, Central pointu, Master kvartu, Preko Morače, mada je velika tražnja za sve djelove grada. Jednosoban stan i garsonjeru ne možete naći ispod 300 eura, a najniža stanarina je 250 eura u starogradnji - tvrdi Mišković.

Naveo je i da počinje jenjavati tražnja Rusa i Ukrajinaca.

- Najtraženije su garsonjere i jednosobni, mada su i dvosobni u zadnje vrijeme na tražnji. Minimalni period zakupa je godinu dana. Što se tiče primorja, tražnje ima, ali ponuda nije velika ponuda, a cijene su baš visoke. U Kotoru i Tivtu jednosobni se izdaju od 800 do 1.500, a garsonjere do 700 EUR - kazao je Mišković.

U AS nekretninama su kazali da se slabije bave izdavanjem, a najamnina stanova u ponudi je skočila za 50%.

- Zakupnine su prevelike za naš standard, a tek sporadične tražnje ima od Ukrajinaca i Rusa - kazali su iz ove agencije.

Vlasnik Kamin nekretnina Dušan Ranković potvrdio je da su Rusi, Ukrajinci i Turci podigli cijene.

- Stanari koji su plaćali 350 eura kiriju sada dobijaju otkaze da bi izdavali Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 EUR. Još se nijesu smjestili ni svi Ukrajinci, a novi dolaze i iznajmljuju uglavnom na nekoliko mjeseci, jer se valjda nadaju skorom prekidu rata. U posljednje vrijeme dosta Turaka otvara firme i oni takođe traže stanove. Na tržištu nekretnina se trenutno dešavaju nelogične stvari - smatra Ranković.

- Trenutno su se cijene stabilizovale i po mojoj procjeni neće više rasti, a i gdje će više - kaže u čudu Ranković.

Navodi da se pojavilo dosta nelegalnih izdavalaca i prodavaca nekretnina koji čekaju u tri sata ujutro kupce i pogađaju velike poslove, a ne plaćaju porez.

- Mnogo ljudi trenutno radi na divlje. Sve je poskupilo. Za mene je ovo potpuno nelogično i mislim da ne može dugo da traje - zaključuje Ranković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.