NavMenu

Kineska električna vozila šire se u svijetu zbog niskih cijena i privlačnih karakteristika

Izvor: Beta Srijeda, 03.05.2023. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Michael Marais)Ilustracija
SUV na baterije iz kineske firme BID Auto jedan je iz talasa kineskih izvoznih električnih automobila koji počinju da se oštro takmiče sa zapadnim i japanskim markama i to na njihovom tržištu. Kineska električna vozila donose tehnologiju koja se brzo razvija i niske cijene za koje glavni finansijski direktor Tesle Inc. kaže da su "zastrašujuće" za tu američku kompaniju.

SUV ATTO 3 firme BID, koji je pušten u prodaju 31. januara, ima veoma korisne karakteristike i privlačnu cijenu od 33.000 USD - za oko četvrtinu manje od sličnog modela Tesle.

Ostali ambiciozni kineski izvoznici električnih vozila su NIO, Zeekr iz Geely grupe i Ora proizvođača SUV vozila "Great Wall Motors".

Neki se takmiče po cijeni, drugi naglašavaju performanse i karakteristike, čime vrše pritisak na zapadne i japanske premijum brendove.

Kineska NIO Inc. koja je ubijedila domaće kupce da plate cijene na nivou Tesle do 80.000 USD, kaže da će njen najnoviji SUV biti u prodaji ove godine i u Evropi. Model ES6 se može pohvaliti kontrolama koje se aktiviraju glasom i s dometom od 610 kilometara bez punjenja baterija.

- Veoma smo uvjereni da će se ES6 takmičiti na tržištu vrhunskih SUV vozila - rekao je osnivač i izvršni direktor NIO-a Vilijam Li u intervjuu na Sajmu automobila u Šangaju.

Prodaja vozila na baterije i benzinsko-električnih hibrida u Kini skoro se udvostručila prošle godine na 6,9 miliona vozila, što je oko polovinu ukupnog broja takvih vozila prodatih u svijetu.

Taj bum u prodaji je podržan višemilionskim subvencijama vladajuće Komunističke partije koja pokušava da od Kine napravi kreatora čiste energije i drugih tehnologija. To uznemirava američke i evropske lidere koji vide Kinu kao strateškog i industrijskog konkurenta.

- Kineski brendovi su "ozbiljna konkurencija" - kaže Dejvid Li, analitičar za GlobalData. Imaju "konkurentniju tehnologiju baterija" i mogu da "bolje posluju na veliko", rekao je Li.

BID Auto, u vlasništvu proizvođača baterija BID Co, 2022. je bio ispred Tesle po ukupnoj prodaji sa 1,9 miliona vozila. Polovina su bili benzinsko-električni hibridi, dok je Teslina flota čisto električna.

- Imamo veliko poštovanje prema automobilskim kompanijama u Kini. Oni rade najvrednije i najpametnije - rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask u razgovor sa finansijskim analitičarima 25. januara.

Kineski brendovi razvijaju električna vozila čija cijena ide od 14.500 USD za mali SUV s dometom od 400 kilometara bez punjenja baterija.

- Kinezi su strašni - rekao je finansijski direktor Tesle Zakari Kirkhorn.

Kineski brendovi električnih vozila kombinuju istraživačke i projektne centre u SAD i Evropi s fabrikama u Kini.

Firma Zeekr kompanije Geely planira da potpuno električnu limuzinu i SUV lansira ove godine u Holandiji i Švedskoj. Njeno carstvo - "mini-Ujedinjene nacije" kineskih i evropskih projektanata je u Getenbergu, u Švedskoj, u susedstvu Volvoa, drugog brenda Geely-ja, dok su fabrike u Kini.

- Naša ambicija je da u ovoj deceniji budemo ključni igrač u elektrificiranoj mobilnosti u Evropi - rekao je izvršni direktor Zeekr-a Spiros Fotinos, veteran Tojote i njenog luksuznog brenda Leksusa. S "jasnom globalnom ambicijom", rekao je on, "razmatramo mogućnosti i pravi trenutak za druga tržišta".

Karlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, matične korporcije Krajslera, Pežoa i FIAT-a, upozorio je u januaru da je Evropi potrebna strategija da se takmiči s nižim cijenama vozila u Kini. Elektrika proizvedena u Evropi košta 40% više od kineskih modela, kaže Tavares.

- To je veoma sumoran scenario. Ali to ne mora da ide tim putem - rekao je Tavares za njemački magazin Automobilvohe.

Izvoz BID Auta se učetvorostručio prošle godine na 55.916 sedana, SUV-ova i hečbeka. Većina je otišla u Indiju, Tajland, Brazil i druga tržišta u razvoju. BID je prošle godine najavio prodaju 1.000 vozila meksičkom VEMO-u za najveću flotu električnih taksi vozila van Kine.

Državni BAIC, sa sjedištem u Pekingu, saopštio je da je prodavac u Jordanu naručio 1.000 jedinica njegove kompaktne limuzine EU5 u januaru. Kompanija je navela da planira da lansira još dva do tri električna vozila u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Evropi.

Kineski brendovi električnih vozila su nestrpljivi prema SAD gdje se tržište širi, ali i gdje su potrebna velika ulaganja u prodajne salone i mreže za punjenje, posebno dok se Vašington i Peking svađaju oko bezbjednosti, tehnologije i ljudskih prava.

- To nije lak zadatak. Naši proizvodi i usluge moraju biti pripremljeni za SAD - rekao je Li iz NIO.

BID Auto je deceniju na američkom tržištu i prodaje autobuse na baterije, sastavljene u fabrici kod Los Anđelesa. "Još uvijek je u procesu" odlučivanja da li će prodavati i automobile - terence i limuzine Amerikancima, navela je kompanija u pisanom odgovoru.

- Politička napetost "otežava kineskoj kompaniji da lansira električno vozilo ili drugo", u SAD - rekao je Li.

U Evropi, Ora, kompanija firme Great Wall prodaje svoj Model 03 za 20.000 USD. Ora pokušava da se istakne među desetinama novih brendova plasirajući svoje automobile kao dizajnirane za žene, po veličini i zadovoljavanju njihovih dnevnih potreba.

- To je drugi ili treći automobil za porodicu. Može da ga koristi žena ili ćerka za odlazak na posao, za izlaske s prijateljima ili u kupovinu - rekao je zamjenik generalnog direktora kompanije Ora, Tan Đian.

U Evropi BID Auto ima partnerstva s lancima dilera u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Njemačkoj i Holandiji. Ta kompanija kaže da je isporučila automobile i u Belgiju, Dansku i Austriju. Ima ugovor sa evropskom rent-a-kar kompanijom SIXT za koju BID kaže da će dovesti do prodaje do 100.000 vozila u narednih šest godina.

U Japanu, BID Auto planira da otvori 100 salona do kraja 2025. Njegov hečbek Dolphin i sedan Seal bi trebalo da se pojave na japanskom tržištu ove godine. Kompanija kaže da je izvezla i oko 4.000 koada modela "ATTO 3" u Australiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.