NavMenu

Mulešković o skraćenju radnog vremena: Uraditi analizu da li će budžet moći da "istrpi" dodatne troškove

Izvor: Pobjeda Srijeda, 03.05.2023. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Predlog da se radni dan skrati sa osam na sedam sati zahtijeva detaljnu analizu koliko bi to bilo produktivno i kako može da se primijeni. Uz preveliki broj zaposlenih u javnom sektoru i povećanje zarade, pitanje je na koji način će to budžet moći da podnese - ocijenio je za Pobjedu Mirza Mulešković, ekonomski analitičar, komentarišući najave Pokreta Evropa sad da će predložiti sedmočasovno radno vrijeme.

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je da će programom Evropa sad 2 predložiti skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati.

- Skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati je problematika koju bi trebalo analizirati. Mislim da ne postoji analiza koja pokazuje koliko je zaista produktivno, te kako to može da se implementira tek tako. Potrebno je transformisati cjelokupni sistem koji funkcioniše po principu osam sati, zatim da li će biti potrebno uvođenje dodatnih smjena, samim tim i zapošljavanje novih radnika. Imamo preveliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uz ovoliko povećanje zarade, vidjećemo na koji način će budžet moći sve to da "istrpi" - kazao je Mulešković.

Smatra da se treba voditi logikom da radnik bude zadovoljan.

- Oko toga da li treba smanjiti broj radnih sati, treba da se vodimo logikom da radnik bude zadovoljan. Da bi se došlo do toga da možemo smanjiti radno vrijeme, moramo uraditi dobru analizu, prvenstveno, na koji način to treba uraditi. Potrebno je analizirati cjelokupni sistem, od ekonomske analize koliko bi to koštalo do analize upravljanja ljudskim resursima ili kadrovi, tj. upravljanje njihovim poslovima, jer postoje djelatnosti koje zahtijevaju rad od osam sati, poput službenika na šalteru… Da li bi to značilo uvođenje dodatnih smjena, povećanje broja zaposlenih - kazao je Mulešković.

On smatra da je bitnije raditi na reformi javnog sektora.

- Treba povesti računa o tome da se jača privreda, jer transformacija radne nedjelje može samo uz jaku privredu. Oko 60.000 zaposlenih u javnom sektoru na jednu malu Crnu Goru je mnogo - istakao je Mulešković.

Dodaje da se postavlja pitanje da li se svi poslovi mogu završavati za sedam sati.

- Postoje određeni poslovi koji su negdje fiksirani da budu dostupni privredi i građanima, poput ljekara, radnika u proizvodnji itd, onda se postavlja pitanje da li ćemo smanjenjem radnih sati morati da zapošljavamo nove ljude. Generalno, ja nijesam protiv toga, samo da se napravi dobra analiza - istakao je Mulešković.


Radulović: Prijedlog ne dolazi u pravo vrijeme

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars Žarko Radulović smatra da prijedlog za skraćenje radnog vremena nije došao u pravo vrijeme.

- Čisto sumnjam da je to izvodljivo. Pozdravljam takvu ideju, ali čini mi se da nije došla u pravo vrijeme. Zaboravlja se da još nije prošla puna godina od kako smo u punom kapacitetu počeli da radimo nakon 23 mjeseca žestokih gubitaka - kaže Radulović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.