NavMenu

Prvi fond registrovan u Crnoj Gori koji za cilj ima održiva ulaganja

Izvor: Mina Četvrtak, 27.04.2023. 09:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay)Ilustracija
Društvo za upravljanje Erste Asset Management d.o.o. iz Hrvatske registrovalo je svoj fond Erste Green Equity u Crnoj Gori, kao prvi otvoreni investicioni fond s javnom ponudom (UCITS*) koji za cilj ima održiva ulaganja koja uzimaju u obzir ekološke, društvene i upravljačke rizike (ESG** faktore). Komisija za tržište kapitala Crne Gore je 26. aprila izdala rješenje kojim se odobrava trgovanje investicionim jedinicama fonda Erste Green Equity

"Fondovsku industriju vidimo kao najvažniji i najbrži segment oporavka tržišta kapitala u Crnoj Gori, a upravo zbog toga je jedan od prioriteta u prvim danima novog saziva Komisije bio rad na novim zakonima o otvorenim, penzionim i alternativnim fondovima. U posljednje vrijeme sve češće imamo upite koji su povezani s registracijom ino-fondova ili osnivanjem novih društava za upravljanje i novih fondova u Crnoj Gori, što je značajno sa aspekta daljeg razvoja tržista kapitala. Registracija novog fonda Erste Asset Managementa nam daje potvrdu da smo na pravom putu, a nadam se da ćemo uspjeti u stvaranju ambijenta u kojima će investitori, osim mogućnosti držanja depozita, imati na raspolaganju i široku lepezu fondova", rekao je predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić, saopšteno je iz erste banke . - Erste Asset Management svoj prvi fond u Crnoj Gori je registrovao još 2018, i od tada kontinuirano širimo ponudu proizvoda na ovom tržištu. Veselimo se što smo postojećim fondovima koji se nalaze u ponudi, Erste E-Conservative, Erste Adriatic Bond i Erste Adriatic Multi Asset dodali i četvrti Erste Green Equity. To je prvi fond u Hrvatskoj koji zadovoljava kriterije iz članova SFDR uredbe, tzv. "dark green" fond, što znači da je i prvi takav u Crnoj Gori. I dalje ćemo u skladu sa zahtjevima klijenata i tržišta povećavati i prilagođavati ponudu fondova na crnogorskom tržištu. Erste Green Equity fond je namijenjen ulagačima kojima je cilj da ostvare odgovarajući prinos ulaganjem sredstava na duži rok, u srednje visoku kategoriju rizika, ali i onima koji prepoznaju nove trendove, žele se i kroz ulaganja uključiti u zelenu tranziciju, te na taj način doprijeti i podsticati kompanije da svoje poslovanje usklađuju s visokim korporativnim standardima, budu društveno odgovorne i da aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine - kazao je Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Asset Management d.o.o.

Budući da je napajajući fond, Erste Green Equity fond najmanje 85% vrijednosti imovine ulaže u Glavni fond Erste Green Investment, kojim upravlja austrijski Erste Asset Management GmbH i koji ostvaruje prinos ulaganjima u hartije izdavalaca za koje procjenjuje da značajno doprinose zaštiti životne sredine.


- Investicione jedinice Erste Green Equity fonda biće dostupne građanima i pravnim licima u narednih nekoliko sedmica kroz poslovnu mrežu Erste Bank AD Podgorica. Ovaj fond može biti interesantan ulagačima koji žele da u svom portfelju imaju zelene investicije i da ulažu u izdavaoce hartija od vrijednosti koji vode računa o zaštiti okoline, društvenom uticaju i dobrim praksama korporativnog upravljanja, a koji su takođe spremni da, uz povećane mogućnosti za ostvarivanje prinosa, preuzmu i određeni nivo rizika i veće fluktuacije vrijednosti udjela u određenom vremenskom horizontu - rekao je Igor Savić, direktor Sektora riznice u Erste Bank AD Podgorica.

Saradnja Erste Bank AD Podgorica i Erste Asset Managementa, jednog od najuspješnijih društava za upravljanje investicionim fondovima u Hrvatskoj i u regionu, počela je 2018. godine, kada je prvi put ulagačima u Crnoj Gori otvorena mogućnost da direktno investiraju u nekoliko stranih investicionih fondova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.