NavMenu

Nacrt prostornog plana Crne Gore očekuje se u maju

Izvor: Pobjeda Subota, 22.04.2023. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/jryanphotog)
Nacrt prostornog plana Crne Gore očekuje se u maju, a trenutno se razmatraju strateška pitanja i vrše se konsultacije sa nadležnim institucijama kazalaje Pobjedi rukovoditeljka ovog dokumenta Svetlana Jovanović.

Ona je naglasila da je izrada plana kompleksan i odgovoran zadatak, koji podrazumij eva aktivno učešće državnih institucija, svih ministarstava, Vlade, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Javnog preduzeća Morsko dobro, Monstata i dr.

- U procesu izrade nacrta je rukovodilac izrade plana sa radnim timom obavio konsultacije po svim oblastima. Predstoje razmatranja još nekih strateških razvojnih pitanja, nakon čega će se finalizirati nacrt plana, što očekujemo u maju - istakla je Jovanović.

Dodala je da će taj nacrt potom proslijediti Savjetu za reviziju planskih dokumenata, nakon čeka ide u dalju proceduru.

- Zavisno od trajanja revizije planskog dokumenta (prema važećem zakonu najviše 60 dana), nacrt PPCG će se uputiti na mišljenje institucijama i nakon toga Vladi. Uz nacrt se dostavlja i program javne rasprave, o čemu će javnost biti obaviještena. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će o procesu informisati stručnu i ukupnu javnost. Usvajanje PPCG je planirano u toku tekuće godine - kazala je Jovanović, dodajući da radni tim ulaže napor da se uz podršku i dobru organizaciju od resornog ministarstva, plan donese u predviđenom roku.

Podsjećamo da je resorna ministarka Ana Novaković Đurović kazala da je krajem prošle godine završen koncept prostornog plana, o kojem je pozitivno mišljenje dao Savjet za reviziju. Prethodno je u oktobru to tijelo dalo negativno mišljenje na koncept prostornog plana, koji treba da važi do 2040. godine.

Aktuelnom planu rok trajanja istekao je 2020. godine. Ugovor o izradi novog prostornog plana Vlada Duška Markovića zaključila je 6. avgusta 2020. godine sa rukovoditeljkom stručnog tima za izradu dokumenta Svetlanom Jovanović i prema njemu država za ovaj posao treba da bude plaćen pola miliona eura.

Ugovorom je definisano da se novac isplati kroz pet tranši rukovodiocima i članovima stručnog tima i to 20% nakon predaje analize postojećeg stanja organizacije, uređenja i korišćenja prostora, 20% nakon predaje koncepta, 30% nakon predaje nacrta, 20% nakon predaje prijedloga i 10% nakon donošenja prijedloga prostornog plana.

Osnovnim tekstom odluke o izradi ovog dokumenta bilo je predviđeno da se taj dokument uradi u roku od godinu, dakle istekao je 6. avgusta 2021. godine. Potom je pomjeren na 7. mart 2022. godine, pa za kraj prošle godine i na kraju za ovu godinu. Paralelno sa izmjenama odluke u skladu sa pomjeranjem roka, aneksira se i ugovor sa rukovodiocem izrade plana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija

Za Željezaru otvorene sve opcije - Od strateškog partnerstva do prodaje

Činjenica da je propao i drugi javni poziv za Željezaru nije loša poruka, jer pokazuje ozbiljnost da se to pitanje riješi na prihvatljiv i ekonomski održiv način, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović na konferenciji za novinare. Kako je kazao, za nikšićku fabriku su na stolu sve opcije - od davanja u zakup, preko strateškog partnerstva, do prodaje. Ministar je komentarišući nezadovoljavajuću ponudu za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.