NavMenu

Buduća gondola Hrasnica-Igman biće duga nešto više od 6 km - Predviđena jedna međustanica i kabine za osam osoba

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2023. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš/Institut za zaštitu i ekologiju RS)
Projekat izgradnje kabinske gondole Hrasnica-Veliko polje Igman, kao najvažniji elemenat budućeg savremenog turističko sportsko-rekreacionog centra, planiran je da se gradi na planini Igman i to od Hrasnice, kao početne stanice, sve do Bajekinog brda, ukupne dužine 6.135 m (pojas širine 5,8 m, površina područja 7ha), kao njene krajnje izlazne stanice, navodi se u zahtjevu za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za Projekat izgradnje kabinske gondole/žičare Hrasnica-Veliko Polje Igman, čiji je investitor Općina Ilidža.

Planirano je da se izgradi i jedna međustanica na lokalitetu Hrasnički stan.

Osnovna namjena žičare je transport skijaša, izletnika i gostiju iz Sarajeva do skijaških terena, odnosno hotela na Igmanu i Bjelašnici. Žičara je velikog kapaciteta i brzine. Predstavlja centralnu žičaru u sistemu budućih žičara u turističkom centru Igman-Bjelačnica, pojašnjeno je.

Kabinska žičara sa isklopivim hvataljkama kapaciteta 1.800 osoba/h (sa kabinama za 8 osoba) biće povezana u hotelsko-turistički sistem planina Igman i Bjelašnica, odnosno preko Hrasnice sa općinom Ilidža.

Objekat žičare namjenjen je za prevoz osoba i prtljaga tokom cijele godine i u svome sastavu imaće više objekata, otvorenih i zatvorenih, za različite namjene.

Osnovni objekti su:
  • Polazna stanica (Hrasnica-Megare),
  • Međustanica (Hrasnički stan),
  • Izlazna stanica (Veliko polje Igman).
Polazište je ispod planine Igman, Hrasnica, u blizini stadiona Famos-a (pored rječice Megara, 520 m.n.v.).

Predviđena je gradnja čvrstog objekat spratnosti podrum+P+1, namjenjen za smještaj mehanizacije žičare i pratećih sadržaja, osoblja za održavanje te mehanizacije i sadržaja koji će koristiti posjetitelji u ljetnom i zimskom periodu (podzemne garaže, centralna kuhinja, prostori sa ski opremom i garderobama, restorani, poslovni prostori, ambulanta, komunikacije, sanitarni čvor i slično).

U podrumu se planiraju sekcije: centralna kuhinja, podzemne garaže, mehanizacija žičare i kotlovnica sa strojarnicom.

U prizemlju se planiraju sekcije: mehanizacija žičare, ulazni trakt, restoran, poslovni prostori, prostor za opremu i garderoba, ambulanta i sanitarni čvor. Na spratu se planiraju komunikacija, restoran, poslovni prostori i sanitarni čvor.

Pristup objektu je omogućen postojećim kolskim i pješačkim prilazima, koji su jasno definisani i odvojeni u prostoru. Stanica je otvorenog tipa sa potrebnom infrastrukturom i sa optimalnim rješenjima koja imaju za cilj što manjeg uticaja na okoliš. Upravljanje postrojenjem je iz objekta kontejnerskog tipa postavljenog u neposrednoj blizini stanice. Uz stanicu se nalazi garaža za smještaj kabina, navodi se u zahtjevu koji je izradio JNU Institut za zaštitu i ekologiju RS iz Banjaluke.

Trasa buduće gondole Hrasnica-Igman (Foto: Printscreen/Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš/Institut za zaštitu i ekologiju RS)Trasa buduće gondole Hrasnica-Igman
Polazna stanica je locirana na atraktivnom prostoru neposredno ispod planine Igman u blizini stadiona Famos u Hrasnici. Predviđena lokacija je takva da omogućava dobru saobraćajnu vezu sa Ilidžom i Sarajevom i da omogućava parkiranje većeg broja vozila. Na osnovu Regulacionog plana Hrasnica na ovom lokalitetu je planirano 197 parking mjesta za osobna auta i 10 mjesta za autobuse.

Mogući negativni uticaji na životnu sredinu podijeljeni su u dva segmenta, na one koji su rezultat gradnje i na uticaje koji će nastati tokom ekspolatacije i rada buduće gondole. Ovi uticaji, kao i mjere za njihovo ublažavanje, su detaljnije objašnjeni u zahtjevu koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izložilo na javni uvid, a primjedbe i sugestije se mogu slati do 17. maja.

Podsjećamo da su vijećnici Općine Ilidža podržali u februaru 2022. odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kabinske žičare Hrasnica-Igman.

Više od deceniju se govori o gradnji ove žičare, dok su investitori u novi hotel Igman, firma The Place, rekli kako su spremni podržati projekat ove žičare.

Prije nešto više od deceniju, po idejnom projektu koje su prezentovale tadašnje opštinske vlasti, se govorilo da je projekat vrijedan više od 15 mil EUR, a bilo je zamišljeno da žičara bude duga 5.980 metara sa međustanicom koja će se prema tadašnjem idejnom projektu nalazila na trećem kilometru.

S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.