NavMenu

Predstavljeni detalji rekonstrukcije BIGZ-a - Evo kako će izgledati nakon adaptacije (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 19.04.2023. 11:55
Komentari
Podeli
BIGZ nakon rekonstrukcije (Foto: Urbanistički projekat/ Urbanistiq)BIGZ nakon rekonstrukcije
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanisičkog projekta sa idejnim rješenjem za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju poslovno-komercijalnog objekta Bigz.

Zgrada je koncipirana kao slobodnostojeći industrijski objekat, a osnovu formiraju glavni trakt orijentisan ka Bulevaru vojvode Mišića i upravno na njega postavljena dva poprečna krila.

Adaptacijom unutrašnjeg prostora na celom objektu biće urađena preraspodjela unutrašnjih prostorija, zamjena drvene stolarije aluminijumskom, kao i formiranje pratećih tehničkih i pomoćnih prostorija i sanitarnih blokova sa komunikacijama.

Na nivou prizmelja i mezanina predviđen je, između ostalog i restoran, dok se u prizemlju dio etaže planira i za unutrašnju garažu. Na ostalim etažama, do 11. sprata predviđeni su kancelarijski i komunikacioni prostori, nove tehničke prostorije i sanitarni blokovi. Osim na prizemlju i mezaninu, restoran sa kuhinjom predviđen je i na etaži 9. sprata.

BIGZ je sa dvije pješačke pasarele spojen sa susjednim objektom u ulici Jovana Ristića. Pasarele, koje se nalaze na trećem i na petom spratu će biti zazidane sa strane BIGZ-a i neće biti u funkciji budućeg poslovnog objekta.

Za objekat se zadržavaju se već ostvareni urbanistički parametri sa izuzetkom ukupne BRGP objekta koja se usljed izgradnje evakuacionih izlaza uvećava za 37,36m2, i iznosi 35.732,55 m2.

Sanacija podrazumijeva da se na objektu izvedu radovi ojačavanja stubova, zidova i greda i drugih elemenata konstrukcije, kao i sanaciju postojeće fasade. Na nivou 6. i 9. sparta je u planu i zamjena slojeva krovne terase.

Rekonstrukcija planira uvođenje novih konstruktivnih elemenata (temelja, zidova, stubova, greda, stepeništa, ploča, liftovskog okna), rekonstrukciju fasadnih zidova za potrebe formiranja ulaza u unutrašnju garažu kao i rekonstrukciju instalacionih sistema unutar objekta.

Inače, zgrada BIGZ-a, Državne štamparije, izgrađena je u periodu od 1936. do 1940. godine po projektu Dragiše Brašovana.

Zahtjev za potvrđivanje urbanističkog projekta podnijelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ime investitora MPP BIGZ d.o.o. Beograd.

Podsjetimo, zgradu BIGZ-a je početkom 2021. godine kupila kompanija Marera Real Estate Partners, kada su najavili da će u obnovu će uložiti više od 40 mil EUR. Istakli su i da će BIGZ kao budući moderni poslovni centar, kompanijama zainteresovanim za zakup ponuditi kombinaciju klasičnih kancelarija različitih veličina i open space koncepta, ali i mogućnost da organizacija prostora i dizajn enterijera budu u potpunosti prilagođeni njihovim potrebama i specifičnim zahtevima.

Nosilac izrade UP je preduzeće Urbanistiq d.o.o. Beograd, a javni uvid trajaće do 4. maja 2023. godine.

I. Ž.

Fotogalerija
Zgrada BIGZ-a nakon rekonstrukcije
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.