NavMenu

CBCG sa kompanijom Ripple pokreće pilot projekat za prvu digitalnu valutu

Izvor: eKapija Utorak, 11.04.2023. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Robson90)
Centralna banka Crne Gore dogovorila je saradnju sa kompanijom Ripple, provajderom kripto i blokčejn rješenja, u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji - digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stabilcoina, odnosno stabilne valute.

Kako je saopšteno iz vrhovne monetarne institucije, uvođenje digitalne valute je, u skladu sa osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore.

- CBDC je digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke. Danas preko stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija digitalnu valutu centralne banke za širok spektar potreba, uključujući jačanje finansijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje bezbjednosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja.
Istovremeno, Evropska centralna banka radi na razvoju koncepta digitalnog eura kao budućeg sredstva sigurnog, bezbjednog i praktičnog elektronskog plaćanja u eurozoni - navodi se u saopštenju.

Guverner Radoje Žugić kazao je da Centralna banka Crne Gore, kao centralna banka posvećena praćenju savremenih trendova centralnog bankarstva, posvećeno vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema.

- Sa zadovoljstvom počinjemo saradnju sa kompanijom Ripple na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stabilecoina. Kroz projekat, Centralna banka će sa Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbjednog valutnog rješenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stabilecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika - rekao je Žugić.

Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.

Džejms Valis, potpredsjednik kompanije Ripple za odnose sa centralnim bankama, kazao je da CBCG donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu, suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svijetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju.

- Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je Centralna banka Crne Gore odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute i daljem ispunjavanju osnovnih finansijskih ciljeva zemlje - dodao je Valis.

Iz Centralne banje su saopštili da je Ripple kompanija za kripto rješenja koja transformiše način na koji se svijet mijenja, i kako upravlja i tokenizuje vrijednost. Njihova poslovna rješenja su brža, transparentnija i finansijski isplativija - rješavaju neefikasnosti koje su dugo definisale status quo.

- Zajedno sa partnerima i širom zajednicom programera, Ripple identifikuje slučajeve u kojima će kripto tehnologija inspirisati nove poslovne modele i stvoriti prilike za veći broj ljudi. Svakim svojim rješenjem, Ripple doprinosi održivijoj globalnoj ekonomiji i planeti, povećavajući pristup inkluzivnim i skalabilnim finansijskim sistemima, uz isticanje neutralnosti ugljenika u blokčejn tehnologiji i zelene digitalne imovine, XRP. Na taj način ispunjava se misija izgradnje kripto rješenja za svijet bez ekonomskih granica - zaključuje se u soapštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.