NavMenu

BRIKS pretekao G7 po ukupnom učešću društvenog bruto proizvoda u svjetskoj privredi

Izvor: Politika Nedjelja, 09.04.2023. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija
Zemlje koje čine zajednicu BRIKS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, po ukupnom učešću društvenog bruto proizvoda u svjetskoj privredi pretekle su zemlje članice G7, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Britaniju, SAD i EU.

Sadašnja petorka BRIKS-a učestvuje sa 31,5% globalnog BDP-a, dok je udio G7 pao na 30%.

Kako se očekuje udio zemalja BRIKS-a do 2030. godine porašće na više od 50% globalnog BDP-a. Uz to najavljeno proširenje ove zajednice sigurno će uvećati te procente.

Zemlje članice G7 čine oko 10% svjetske populacije, dok s druge strane, samo Indija i Kina čine oko 35%.

Procenti u globalnom BDP-u do 2019. godine bili su skoro izjednačeni. Članice Grupe 7 činile su 31,5% globalnog BDP-a, a BRIKS 30,7%.

Unutar samog BRIKS-a, dominira kineska privreda koja sama čini 17,6% globalnog. Iza nje je Indija sa 7%, Rusija 3,1%, Brazil 2,4% i Južna Afrika (0,6%) svetskog BDP-a

Osim toga BRIKS najavljuje proširenje, Bangladeš, Egipat i UAE su se već pridružili Novoj razvojnoj banci BRIKS-a, a brojne druge zemlje spremne su da učine isto.

Međutim, uskoro se može očekivati novi potres narednih dana jer je i Meksiko izrazio spremnost da pristupi BRIKS-u.

Ovaj potez bi mogao da izazove i reakciju SAD koje ne gledaju blagonaklono da njihov susjed trguje po nešto drugačijim pravilima nego do sada.

Kineski BDP zapravo je pretekao BDP SAD 2015. godine ako se uporede ekonomije u uslovima pariteta kupovine.

Ovo će dovesti do značajnih globalnih promjena, baš onako kako je i kineski predsjednik Si Đinping iznio u oproštajnim riječima ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dok je odlazio iz Moskve posle njihovog prošlonedeljnog samita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.