NavMenu

EPCG u prvom kvartalu imala 75 mil EUR profita - U julu prve cijevi za toplifikaciju Pljevalja

Izvor: Mina Petak, 07.04.2023. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda (EPCG) je prošlu poslovnu godinu završila pozitivno sa 4,2 mil EUR, dok je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala više od 75 miliona profita, saopštio je njen izvršni direktor Nikola Rovčanin.

On je u jutarnjem programu TVCG najavio redovan remont Termoelektrane (TE) Pljevlja, koji će početi 17. aprila i trajaće u narednih 45 dana.

- U periodu remonta uvoziće se struja, ali imamo dovoljno da kompenzujemo. Piva je duplo popunjena, akumulacije Perućice 40 do 50%, ulazimo u drugi kvartal sa dobrim pozicijama. Naš menadžment je na bazi viškova u prvom kvartalu obavio trgovinu za jul i avgust po cijenama koje su bile povoljne, pa smo u tom dijelu pokriveni. Očekujem rekordnu godinu i izuzetno dobro poslovanje - naveo je Rovčanin.

Kako je naglasio, domaćinsta podmiruju račune gotovo 100%, a imaju nekoliko dužnika među preduzećima. Najveći dužnik im je cetinjski Vodovod, sa preko 10 mil EUR, prenosi portal RTCG.

Taj dug, kako je objasnio Rovčanin, je nastajao godinama, jer se nije mogla primijeniti restriktivna mjera jer bi grad ostao bez vode, ali nalaze način da se dug umanjuje.

- Ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja kreće od sljedeće nedjelje. Od tri broda sa potrebnim materijalom za taj posao, stigao je jedan i transportovano je do Pljevalja dvije hiljade tona tehničke opreme. Građeviniki radovi su završeni više od 90% i sljedeće nedjelje ide ugradnja te opreme i sve je u skladu sa planom koji je predviđen - naveo je Rovčanin.

Što se tiče toplifikacije grada, on očekuje da fizički radovi na ugradnji cijevi počnu u julu.

Pljevlja će, kako je istakao, biti ovog ljeta veliko gradilište, ali će se riješiti i veliki posao važan za građane tog grada.

U kompaniji u junu očekuju i električnu energiju od solarne elektrane na Željezari, ali i od domaćinstava i preduzeća na čijim krovovima su postavljene.

- Dio elektrana je u probnom radu, dio u punom kapacitetu i kada završimo projekat Solar 3000+ i 5000+ bićemo energetski stabilni i nezavisni. Ljeti ćemo iskoristiti te potencijele, a u drugim perodima vodne resurse i bićemo izvozno orijentisani, a to je i značajno za budžet države - zaključio je Rovčanin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.