NavMenu

Sprema se studija izvodljivosti za razvoj industrijskog kompleksa u Pljevljima - U planu modernizacija TE, cementara, fabrika gipsanih ploča, elektrana na biomasu...

Izvor: eKapija Petak, 07.04.2023. 06:50
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Adam Radosavljevic)
Kompanija Chayton Capital radiće na razvoju modernizacije segmenta energetske proizvodnje Termoelektrane Pljevlja, te razvoju koncepata izgradnje fabrike cementa, fabrike gipsanih ploča, fabrike inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata i postrojenja za reciklażu, tretman otpada i biomasu.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen je predlog memoranduma o razumijevanju između Vlade, Elektroprivrede Crne Gore i kompanije Chayton Capital koji će, kako je najavio premijer Dritan Abazović, najvjerovatnije biti potpisan 10. aprila.

- Lično nikad nisam čuo bolju ideju za Pljevlja. Da li može da se realizuje na ovaj način ostaje da se vidi. KOmpanija Chayton spremna je da napravi studije izvodljivosti koje bi to trebalo i da pokažu. Ne radi se samo o modernizaciji termoelektrane, koja bi prešla i na elektranu koja bi radila na biomasu i samim tim bila potpuno ekološki prihvatljiva. Tu bi se otvorila još dva biznisa - izgradnja cementare u blizini i fabrike gipsanih poloča - kazao je Abazović.

Kako je naveo, to je nevjerovatna ideja za Pljevlja i čitavu tu oblast.

- Mislim da se radi o ozbiljnom partneru koji ima slične projekte već razvijene u nekim zemljama Evropske unije. Mi smo tu da pomognemo i uradimo što je do nas, da vidimo da li će studije pokazati može li sve da se izvede na način na koji su oni zamislili - dodao je.

Iz Vlade je nakon sjednice saopšteno da se memorandum odnosi na stvaranje okvira za razvoj, strukturiranje, finansiranje i implementaciju investicionog plana u pogledu industrijske infrastrukture u Pljevljima.

- Opština Pljevija se, kao industrijski i energetski centar Crne Gore, već duži niz godina suočava sa problemima vezanim za očuvanje životne sredine ali i nemogućnošću valorizacije baznih sirovina koji se nalaze na njenoj teritoriji. Ovaj Memorandum ima za cilj da obezbijedi okvir za razvoj, strukturiranje, finansiranje i implementaciju investicionog plana u pogledu industrijske infrastrukture u Pljevljima - navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto u diskusiji, Chayton Capital će raditi na razvoju plana modernizacije segmenata energetske proizvodnje Termoelektrane Pljevlja, te razvoju koncepata izgradnje fabrike cementa, fabrike gipsanih ploča, fabrike inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata i postrojenja za reciklażu, tretman otpada i biomasu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.