NavMenu

Kompanija Golden Group u Podgorici planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage 12,50 MW

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.04.2023. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Zsuzsa Bóka)Ilustracija
Kompanija Golden Group iz Kotora u podgoričkom naselju Draževina planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage 12,50 MW.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koje je ova kompanija podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine.

Za izgradnju ove solarne elektrane Vlada je u februaru izdala i urbanističko-tehničke uslove.

Ukupna površina lokacije na kojoj je planirana gradnja solarne elektrane iznosi cca 193.539 m², dok je predviđeno da površina zauzetosti bude oko 77.416 m2

- Prema prethodno sporovedenim analizama dostavljenim od strane podnosioca zahtjeva utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene godišnje električne energije iz solarne elektrane ukupne snage 12,50 MW - navodi se u dokumentu.

Kako je pojašnjeno, ukupna očekivana godišnja proizvodnja u prvoj godini rada elektrane po 1 kW solarnih panela iznosi 1.408 kWh.

- Uzimajući u obzir da raspoloživa površina iznosi 160.000 m2 i da je za postavljanje 1 kWp solarnih panela potrebno 12,8 m2 uz obezbjeđenje optimalnog razmaka između redova,na lokaciji Draževina može se instalirati 12.500 kWp DC, odnosno 10.400 kW AC - stoji između ostalog u dokumentaciji.

Uzimajući u obzir procijenjenu godišnju proizvodnju iz 1 kWp solarnih panela od 1.408 kWh, očekivana godišnja proizvodnja iz buduće SE Draževina će u prvoj godini rada iznositi 17.600.000 kWh.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.