NavMenu

Odbor za ekonomiju podržao da se guverner bira na javnom konkursu, CBCG: Predlog zakona direktno potkopava nezavisnost Centralne banke

Izvor: eKapija Utorak, 04.04.2023. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Robson90)
Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je izmjene i dopune zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima je predloženo da guvernera vrhovne monetarne institucije imenuje Skupština na osnovu sprovedenog javnog konkursa umjesto predsjednika države, što je postojeće rješenje.

Izmjenama je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Savjeta CBCG i da se novi Savjet izabere u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena zakona, prenose Vijesti.

Predlog je i da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera.

U skupštinskoj proceduri je trenutno predlog bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića da se Radoje Žugić, kome je mandat istekao u oktobru ponovo imenuje na tu poziciju. Žugić je bivši funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) i slovi za bliskog čovjeka Đukanoviću.

Proceduru promjene guvernera CBCG predložio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović u oktobru prošle godine. On je u ponedjeljak ponovio da se predlogom izmjena zakona otvara prostor da se na jednu od najvažnijih funkcija u bankarskom sektoru imenuje prvi čovjek na transparentan način i da svi koji ispunjavaju uslove mogu da se kandiduju.

- Treba da se prekine praksa da samo jedna ličnost predlaže nekoga na ovakvu funkciju. Možda je neko od političkih neistomišljenika mislio da sada kada smo izabrali novog predsjednika da ćemo povući ovaj predlog zakona, ali neće biti tako - istakao je Đurović.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, kazao je da će ta partija podržati ovaj predlog kojim se uvodi veća doza transparentnosti i da se moć odlučivanja iz ruku jednog čovjeka da 81 poslaniku.

- Dajemo priliku svima koji ispunjavaju uslove da se prijave na javni konkurs, a građani i cijela javnost će biti uključena u izbor najvažnije funkcije u bankarskom sektoru. Posebno je značajno što mi danas razgovaramo o ovome kada je za predsjednika pobijedio kandidat koga podržavaju poslanici koji će glasati za ove izmjene zakona - kazao je Konatar, dok je Branko Radulović (PZP) rekao da se raduju inicijativi da se guverner na transparentan način bira i da se ovim rješenjem pruža mogućnost mnogima koji imaju dobre reference da se kandiduju.

Bogdan Božović (SNP) najavio je podršku izmjenama zakona, a ocijenio je nemoralnim da Đukanović ponovo predloži Žugića koga prate brojne afere, dok je Zdenka Popović (Demokrate) govorila o radu CBCG, a nije komentarisala predlog izmjena.


Predlog zakona direktno potkopava nezavisnost Centralne banke

Iz CBCG su saopštili da su povodom izmjena zakona uputili odboru i predsjednici parlamenta Danijeli Đurović dopis gdje su ukazali da se izmjenama zakona ugrožava njena nezavisnost i proces pristupanja Crne Gore EU.

- Radi objektivnog informisanja domaće i međunarodne javnosti, Centralna banka Crne Gore dostavila je dopis predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, povodom 55. sjednice Odbora, na kojoj je prva tačka dnevnog reda bio Predlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci. Dokument je dostavljen i na ključne međunarodne adrese involvirane u proces usklađivanja ovog zakona sa regulativom Evropske Unije i najboljom međunarodnom praksom - saopštili su iz Vrhovne monetarne institucije.

Dopisom je ukazano na politizaciju i ignorisanje zvaničnih ocjena Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda u vezi Predloga zakona koji direktno potkopava nezavisnost Centralne banke Crne Gore.

- Skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke direktno utiče i na, Ustavom Crne Gore, garantovanu nezavisnost CBCG, čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji - navode u saopštenju.

Kako dodaju, jedan od najvažnijih principa pregovaračkog poglavlja 17 je puna nezavisnost Centralne banke, koja se, pored ostalog, obezbjeđuje i mandatom Savjeta CBCG dužim od mandata Skupštine, odnosno dužinom mandata Savjeta Centralne banke koji ne zavisi od izbornih ciklusa.

- Skraćivanjem mandata Savjeta Centralne banke ugrožava se i zatvaranje poglavlja 17, a čak se može dovesti u pitanje i dalje korišćenje eura u Crnoj Gori. U dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom, Crnoj Gori je ostavljena mogućnost da, uprkos unilateralnoj eurizaciji, nastavi da koristi euro kao valutu, a prvi preduslov za to je puna nezavisnost Centralne banke - stoji u saopštenju.

Iz Centralne banke upozoravaju da bi, ukoliko bi Skupština Crne Gore podržala Predlog zakona koji je usvojen na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Crna Gora prekršila svoju obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim je propisano da svi zakoni koji se odnose na zajedničke tekovine Evropske unije, prije usvajanja moraju biti poslati Evropskoj komisiji na mišljenje i saglasnost.

- Napominjemo i da je u pratećem materijalu koji je uz Predlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci dostavljen skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, navedeno da Predlog ne tretira relevatne direktive Evropske Unije, čime su obmanuti i poslanici i javnost - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.