NavMenu

Vlada za Čarlija plaća 5,2 mil USD

Izvor: Mina Subota, 01.04.2023. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Vlada će za otkup Embraera registarskih oznaka 4O-AOC, kodnog imena Čarli, brazilskoj BNDS banci platiti 5,2 mil USD, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Na sjednici Vlade u četvrtak je saopšteno da su predstavnici crnogorske i brazilske vlade završili proces pregovora i utvrdili cijenu, koju tada nijesu precizirali.

- Utvrđena visina iznosa koji treba opredijeliti je 5,2 mil USD, a sredstva će biti izmirena iz budžetske rezerve - kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Državni sekretar Ministarstva, Admir Šahmanović, je u četvrtak saopštio da se sada samo čeka mišljenje zaštitnice imovinsko-pravnih interesa, kako bi se prešlo u drugu fazu i predložilo Vladi da izvrši otkup tog vazduhoplova.

Iz Ministarstva je redakciji Pobjede saopšteno da će nakon otkupa vlasnik ovog aviona biti Vlada.

- Vlada će sagledati sve mogućnosti da se nakon servisa i stavljanja aviona u plovidbeno stanje razmotri opcija da se vazduhoplov iznajmi, to jest da u zakup kompaniji ToMontenegro - rekli su iz Ministarstva, ali nijesu precizirali koliko će koštati vraćanje aviona u plovidbeno stanje.

Čarli je posljednje dvije godine parkiran na aerodromu u Podgorici i u lošem je stanju, a za vraćanje u plovidbeno stanje ranije je rečeno da treba najmanje osam miliona USD.

Avion Čarli koristio je bivši nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) po osnovu finansijskog lizinga sa brazilskom BNDS bankom.

Vlada je 2010. garantovala Brazilcima da će im, u slučaju da MA ne izmiri sve obaveze, obezbijediti reisporuku aviona. Kako je MA ostao dužan četiri rate, Brazilci su od Vlade zahtijevali da im plati 5,2 mil USD, ili isporuči avion što bi državu koštalo 12 miliona.

BNDS, u čijem je vlasništvu avion, bezuspješno je 2021. godine pregovarala sa ToMontenegrom i Vladom Zdravka Krivokapića o kupovini Čarlija, tražeći da im isplate 5,3 miliona USD u tri godišnje rate.

Vlada Krivokapića odobrila je u junu 2021. godine kupovinu aviona, ali je kompanija ToMontenegro kasnije odustala i obavijestila je 16. novembra 2021. godine Vladu da nema para za to.

Pobjeda je ranije objavila da Čarli nema jedan motor, kao i da mu je propao stajni trap. Bivša stečajna uprava MA, dok je stečajni upravnik bio Saša Zejak, prethodno je tvrdila da ToMontenegro neovlašćeno skida djelove sa Čarlija i ugrađuje ih u svoja dva Embraera, što su iz državne kompanije negirali.

Stečajna uprava je zbog toga podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više nepoznatih lica.

Vlada je u četvrtak odlučila da iz budžetske rezerve isplati ToMontenegru 113,95 hiljada EUR za osiguranje tog aviona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.