NavMenu

Važan korak ka dekarbonizaciji - Finci će praviti ugljen-negativni beton

Izvor: gradjevinarstvo.rs Subota, 01.04.2023. 07:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / JayMantri)Ilustracija
Proizvodnja betona u velikoj mjeri doprinosi povećanju emisije ugljenika, pa je sve više istraživanja koja pokušavaju ovo da promijene. Jedan od onih koji istražuju negativne efekte karbonizacije je i Finski centar za tehnička istraživanja VTT.

Zahvaljujući karbonizaciji beton vremenom apsorbuje ugljen-dioksid, zbog čega može doći do korozije čeličnih armatura. Istraživači pokušavaju da ovaj problem pretvore u prednost, pa Tapio Vehmas, izvršni direktor VTT-ove kompanije Carbonaide, ističe da su odlučili da naprave beton sa negativnim sadržajem ugljenika. Njihova namjera je bila da kroz eksperimente utvrde kako ugljen-dioksid funkcioniše u betonu, kako se formiraju karboaluminati da bi se zamijenio cement i smanjila emisija ugljenika.

U početku su tražili adekvatne niskougljenične veze i utvrdili da šljaka od čelika iz industrijskih visokih peći nakon karbonizacije može da se koristi kao vezivo u betonu zamjenjujući cement. Da bi ovo dobro funkcionisalo dodali su još sastojaka među kojima je i bio-pepeo.

U namjeri da komercijalizuju ovaj projekat napravili su pilot sistem za karbonizaciju i postavili ga u kontejner pored fabrike betona u Hololi, u Finskoj. Sistem je vezivao ugljenik u prefabrikovani beton, a vlasnik pogona kasnije je iskoristio ovu tehnologiju kako bi u dvorištu jednog gradilišta postavio ploče sa negativnim sadržajem ugljenika.

Ovom fazom istraživanja naučnici su dokazali da njihova tehnologija smanjuje emisiju ugljenika betona za 45%. Vehmas navodi da je zahvaljujući zamjeni portland cementa šljakom ugljenični otisak njihovih proizvoda smanjen na -60kg/m3, dok on kod standardnog betona iznosi 250-300kg/m3.

To znači da će pored smanjenja emisije ugljenika iz betona ovakvi proizvodi zadržavati više ugljenika nego što emituju tokom svog životnog vijeka.

Sledeći korak u proizvodnji betona sa negativnim sadržajem ugljenika je izgradnja industrijske pilot proizvodne linije koja će biti prva na svetu. Izgradnja će koštati 1,8 miliona evra, a očekuje se mineralizacija do 5 tona ugljen-dioksida dnevno.

Namjera kompanije Carbonaide u kreiranju održivije budućnosti je da poveća proizvodnju i da do 2026. ima 10 ovakvih postrojenja za koja procjenjuje da će do 2050. godišnje vezivati oko 500 megatona ugljen-dioksida.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Vijesti

Potpisan kupoprodajni ugovor - Mercator CG preuzima Franca trgovine u gotovo svim gradovima

Kompanija Mercator-CG i trgovinski lanac Franca potpisali su danas kupoprodajni ugovor kojim Mercator-CG preuzima maloprodajne objekte Franca u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz kompanije, riječ je o prvoj akviziciji Fortenova grupe u regionu, kojom kompanija ostvaruje jedan od svojih strateških ciljeva - da uz organski rast, jačanje mreže svojih prodavnica na tržištima jugoistočne Evrope i njihovu dostupnost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.