NavMenu

Da li smo stvorili čudovište? - Dio svjetskih tehnoloških lidera traži šestomjesečnu obustavu razvoja vještačke inteligencije

Izvor: eKapija Petak, 31.03.2023. 11:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)Ilustracija
Vještačka inteligencija predstavlja moćan proizvod savremenog društva i čini se da ulaskom u sve djelatnosti i sfere života postaje sve snažnija. Njeno "pametno usmjeravanje" može biti od velikog značaja kako za funkcinisanje državnih sistema, tako i za poslovanje i svakodnevni život. Ipak, koliko je moguće kontrolisati ovu tekovinu današnjeg vremena?

Svjetski tehnološki lideri pozvali su na obustavu razvoja vještačke inteligencije na šest mjeseci. Ovo je zatraženo dok čovječanstvo ne nauči da je kontroliše. Pismo je objavljeno dvije nedelje nakon predstavljanja najmoćnije ChatGPT verzije do sada, GPT4, prenosi sajt sindikat.rs.

Vlasnik Twitter-a i osnivač SpaceX-a i Tesle Ilon Mask (Elon Musk) i stotine svjetskih stručnjaka potpisali su apel u kome se traži šestomjesečna pauza u istraživanju vještačke inteligencije, ukazujući na "velike rizike za čovječanstvo".

Kako piše Politika, u peticiji objavljenoj na sajtu futureoflife.org oni traže moratorijum u istraživanjima dok se ne uspostavi sistem bezbjednosti, uključujući i specijalna regulatorna tijela za nadzor sistema vještačke inteligencije i tehnika koje će pomoći da se razlikuje realno od vještačkog, kao i institucije sposobne da upravljaju "dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (posebno za demokratiju) koje će vještačka inteligencija izazvati".

Među ličnostima koje su podržale peticiju, pored Ilona Maska su i suosnivač Apple-a (Epl) Stive Voznijak, član laboratorije vještačke inteligencije Google-a DeepMind, šef kompanije Stability AI Emad Mostak - konkurent kompaniji OpenAI, kao i stručnjaci za vještačku inteligenciju na američkim univerzitetima, inženjeri Microsoft-a i drugi.


Da li smo u trci istraživanja vještačke inteligencije izgubili kompas?

Čak je i izvršni direktor kompanije OpenAI, koja je stvorila ChatGPT, Sem Altman rekao da je "malo zastrašen" svojom tvorevinom ukoliko bi bila upotrebljena za dezinformacije velikih razmjera ili sajber napade i dodao za ABC News da je "kompanijama potrebno vrijeme da se prilagode", prenosi Nedeljnik.

Potpisinici peticije, kako su naveli, strahuju od "gubitka kontrole nad civilzacijom" i smatraju da bi moćni AI sistemi trebalo da se razvijaju tek kad sa sigurnošću možemo znati da će njihov učinak biti pozitivan za čovečanstvo.

Stručnjaci smatraju da je period od pola godine dovoljan da razviju protokole i pravila koja bi predstavljala neki vid kontrole vještačke inteligencije.

- Naprednu vještačku inteligenciju treba pažljivo razvijati - kaže se u pismu, ali umjesto toga, "proteklih mjeseci smo vidjeli da su laboratorije vještačke inteligencije u trci koja je van kontrole - kako žele da razviju i primijene sve moćnije digitalne umove od kojih niko - čak ni njihovi kreatori - ne može da razumije, predvidi ili pouzdano kontroliše - navodi RTS.


Ugroženost radnih mjesta

Investiciona banka Goldman Sachs nedavno je objavila izvještaj u kojem se navodi da bi, iako će vještačka inteligencija vjerovatno povećati produktivnost, milioni poslova mogli da postanu automatizovani.

Međutim, drugi stručnjaci su za BBC rekli da je efekat vještačke inteligencije na tržište rada veoma teško predvidjeti.

Ali, da li je upravo to ono što bi trebalo da nas plaši? Da li će nas vještački umovi nadmašiti i zamijeniti? Pisati, odlučivati za nas, liječiti i kontrolisati nas, pa i voljeti za nas?

Vještačka inteligencija ulazi u sve djelatnosti, pa je na njoj zasnovan i koncept autonomnih vozila koja se razvijaju. U godinama koje su pred nama proizvođači automobila će razmišljati kako proizvesti što inteligentije i efikasnije vozilo.


Ni umjetnost nije pošteđena

Dead End Gallery u Amsteradmu izložila je apstraktna umetnička djela koja je napravila pogađate - vještačka inteligencija! Proces nastajanja izložbe započeo je stvarenjem fiktivnih umetnika koji su potom počeli da stvaraju svoja djela koja, iako jedinstvena, nisu bez mana, prenio je Time Out. A cijena? Jedan od AI umetnika rekao je da bi cijene ovih djela mogle da se kreću između 3.000 i 10.000 EUR.

Opšti konsenzus o umjetnosti koju stvara vještačka inteligencija nije postignut, jer ima onih koji se dive napretku tehnologije, a i onih koji smatraju da to nije prava umjetnost i da je to na ivici kršenja prava.

Vrijeme je kažu najbolji sudija, i ono će pokazati da li su promjene koje živimo brže od nas samih i da li je AI dobar sluga, ali ipak loš gospodar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.